Att ha studieengagemang

Jag kommer in till Hanken kl 9 och möts av en grupp kursdeltagare som hälsar på varandra, pratar ivrigt och engagerat, ler och skrattar. Det är lördag morgon och vi skall köra igång en närstudieträff på en ÖPU-kurs. Jag har alltid varit fascinerad av dessa ÖPU-studenters engagemang, intresse och motivation att studera. De har vanligtvis jobb och ett aktivt liv utöver detta, men väljer trots allt att läsa en kurs. Att studera på distans, eventuellt någon närstudieträff, är en utmaning i sig. Ofta blir dock den första ÖPU-kursen flera kurser och en allt större iver att lära sig nytt och att reflektera. Frågan är var får de all denna energi ifrån. Det handlar om studieengagemang! Det handlar om en mycket positiv inställning till studier och en upplevelse om att lära sig något nytt och givande. Studierna stimulerar, ger nya tankar och energi. Således är studierna något dessa studerande vill satsa tid på och anser vara värt ansträngningen. För en engagerad studerande känns det betydande och meningsfull att studera. Det är vidare fängslande att lära sig nytt och få nya insikter. Som bäst är studierna något de periodvis är helt absorberade i och något de helhjärtat koncentrerar sig på. För mig som lärare är den här typen av kurser otroligt givande. Jag får mycket energi och jag upplever att jag även ger dessa studerande energi. Som lärare kan jag bidra till dessa studerandes känsla av studieengagemang, men jag vill påstå att detta engagemang till en stor del kommer från studerandena själva och från deras möten med andra studerande, som har samma intresse och vilja att lära sig nytt och att utvecklas. Dessa ÖPU-studeranden har en positiv inställning till studier och en hög aktivitetsnivå samt är mycket nöjda med sina prestationer när de slutfört kursen – oftast inom angiven tidsram. De peppar även varandra och skapar en positiv stämning i den grupp som de aktivt arbetar tillsammans med. En studie-/arbetsplats med engagerade människor är en en god arbetsmiljö och något som vi alla kan vara med och skapa. Jag är beredd att göra en extra satsning på detta – är du?

Energi!

Eerika S

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.