Postkolonialismen och du

I min avhandling har jag undersökt ledarskapet i Paraguay genom ett postkolonialt närmandesätt. ”Vad har det med mig att göra?” kanske du frågar dig, ”Finland har ju ingen kolonial historia!”. Fel, du har så fel!

Kolonialisterna skapade fiktiva hierarkier för att rättfärdiga förtryckandet av de koloniserade. Man skapade ett tankesätt var vi och de andra delades in i binära kategorier så som aktiv/passiv, civiliserad/vilde, modern/föråldrad, och vetenskaplig/vidskeplig. Hierarkin uttrycker sig genom att den första termen av motsatsparen är den privilegierade, den som Väst tilldelade sig själv. Genom att skapa en bild av motsatser kunde grymma akter rättfärdigas eftersom att de andra avskalats sin mänsklighet.

Att vara student av Organisation och Ledning innebär att man dyker in i och undersöker de system som vi alla redan är en del av. Organisation och Ledning blir på så vis en typ av vetenskaplig självgranskning och kritik. Min avhandling må handla om ledarskapet i Paraguay, men genom att studera detta har jag bidragit med insikter som berör hur också vi i Finland skapar maktrelationer. Det känns speciellt belönande att studera system som man själv är integrerad i när man upptäcker saker som hela tiden funnits där, men som vi varit blinda för. Min avhandling kräver ett visst engagemang av läsaren, den kräver att du som läsare begrundar informationen du mottar. Priset för detta engagemang är att du befrias från ditt snäva tankesätt, du kan se realiteter som du annars skulle vara blind för. Du förstår plötsligt exempelvis att ett begrepp som ”motivation” är fel att använda i en icke-västerländsk kontext som Paraguay eftersom ”problem att motivera arbetstagarna” egentligen handlar om motstånd mot förtryckarna.

Ett betydligt mindre engagemang krävs däremot för att du skall förstå att de värdekonservativa och nationalistiska tankarna som sveper över Finland bygger på den koloniala tanken om att vi är olika dem och vi kan därför behandla dem som andra klassens medborgare. Till och med grunden för vårt demokratiska land har nu delats in i en binär kategori konservativ/liberal. Den koloniala tanken har inverkan på Finlands och hela Västvärldens självidentitet, Finlands koloniala historia är mera närvarande nu än någonsin. Vad vi ser i dag är konservativa värden i bemärkelsen ”konservera den koloniala tanken” där vi är mera värda än de: Ren neokolonialism.

För att uppnå frihet och rättvisa krävs en verklig avkolonisering på politisk, ekonomisk och kulturell nivå.

Annika Forss, författare av pro gradu-avhandlingen ”Postkoloniala avtryck i ledarskapet i Paraguay” 28.4.2015, Åbo

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.