En ny blogg har fötts

Här ska det handla om gymnastik – skolgymnastik och idrott i alla de former. Kanske är skolgymnastiken det allra bäst omtvistade skolämnet? Det ämne som får allra mest uppmärksamhet i medierna? Skolgymnastiken är ett komplext och känsloladdat ämne – det är både älskat och hatat. Med jämna mellanrum lyfts skolgymnastiken upp – ofta på ett negativt sätt – i medierna. Sällan låter reaktionerna vänta på sig. Samtidigt skrivs det spaltmeter om ungas försämrade kondition och brist på rörelse, och bara för några veckor sedan fylldes våra medier med nyheten att barn nu ska röra på sig minst tre timmar om dagen. Det intressanta är dock, att Palomäkis och Heikinaro-Johanssons intervention (2010) om skolelevers motionvanor, visar att både pojkar och flickor rör på sig mer än tidigare.  Den tråkiga delen i intervention visar däremot, att de barn som tidigare också rört på sig för lite – nu rör på sig ännu mindre. Därför växer ständigt klyftan mellan de barn som aktivt rör på sig och de som inte rör på sig alls, vilket också skapar utmaningar och ojämlikhet i gymnastikundervisningen.

14341538_10153830511963053_742234840_n

Den här bloggen kommer att vara en Gott & Blandat -påse. Vi kommer att använda bloggen som en plattform för ämnet, där vi kan presentera och beskriva vår verksamhet. Vi kommer att använda bloggen som kanal att lyfta aktuella diskussioner. Vi kommer att använda bloggen för att visa gymnastikens mångsidighet och breda möjligheter – men också lyfta de utmaningar man stöter på i ämnet. Och vi kommer att använda bloggen för att dela med oss av vår undervisning och utbildning. Vi som skriver kommer att vara både studeranden och lärare – och tillsammans hoppas vi på en läsvärd och inspirerande blogg.

14315782_10153830518133053_267170529_o

Jag som inleder idag, heter Eva Ramstedt och undervisar i idrottens didaktik under hösten 2016. Jag är även gymnastiklärare på Vasa övningsskola och har ett speciellt stort intresse för barns motoriska utveckling upp till skolåldern. Under den närmsta månaden innehåller min egen undervisning mycket friluftsliv och orientering – någonting som vi valt att kalla rörelsefärdigheter i terräng. Därför hoppas vi på en fortsatt vacker och solig höst med många nya erfarenheter och insikter.

14316025_10153830513798053_509160877_o

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *