SUP – en utmanade, mångsidig och rolig aktivitet

Vi som går en fördjupad kurs i gymnastik under läsåret 2016-2017 har i höst fått chansen att prova på olika friluftsaktiviteter: paddla kajak, segla och SUP (stand up paddelboard).

IMG_20160916_161252

En blåsig, men fin fredag i Vasa gav vi oss i väg till Sandön för att utmana vår balans och koordination. De flesta av oss hade aldrig testat SUP förut. Vi fick byta om till våtdräkt och sätta på de mest märkliga strumpor vi någonsin sett. En del var modigare och körde all in beach 2016. Vi fick grundläggande instruktioner, flytväst och paddel och sedan vinglade vi upp på brädorna och ut på vattnet.

IMG_20160916_162914                                        IMG_20160916_161551

SUP står för stand up paddleboard och är en snabbt växande trend. Det är lätt att lära sig och tränar upp både balans, styrka och koordination samtidigt som du kan njuta av att vara utomhus och umgås med vänner. SUP trenden har utvecklats till en del nya träningsformer t.ex. yoga eller cirkelträning på vattnet.

Att styrkan och uthålligheten sätts på prov märkte vi snabbt eftersom vi paddlade i motvind. Det gällde att aldrig stanna upp, då gled man plötsligt bakåt. Det positiva var att vi hade medvind på vägen hem och fick glida fram på vågorna. Vi förvånades alla över att SUP var riktigt roligt och fram för allt bra träning. ”Hej träningsvärk!”

IMG_20160916_172710 IMG_20160916_171029Är SUP en lämplig elevaktivtitet?

Det skulle vara roligt att prova på SUP tillsammans med eleverna i skolan. Det är mångsidig träning utan att man riktigt tänker på det och det är något tillräckligt annorlunda för att få eleverna engagerade. Vi tror att det fram för allt kunde fungera i högstadiet eller gymnasiet.

Det negativa är att det är dyrt. Få skolor har den utrustning som krävs, så det enda alternativet är att hyra. Det kräver noggrann övervakning och att området är lämpligt så att inte någon driver i väg, stör båttrafiken. Vädret är också en avgörande faktor.

Vi tror att SUP kunde fungera bra under en temadag med många lärare som övervakar. Ett annat sätt kunde vara att prova på det inne i en simhall och då dela upp gruppen så att några simmar och några paddlar. Det kräver förstås engagemang från simhallen.

IMG_20160916_172750                                IMG_20160916_172727

Vi märkte under vår tur att det är svårt att hålla ihop gruppen och att man lätt driver i från varandra. Att paddla en rutt så som vi gjorde kan därför vara besvärligt med en stor elevgrupp. Att paddla inom ett bestämt område kunde däremot fungera bättre. Om man inte vill paddla runt planlöst så finns det massor med andra möjligheter. Man kan göra många balansövningar, styrketräning, bygga upp en bana, stafetter m.m.

Vi skulle använda SUP i vår gymnastikundervisning om vi hade möjlighet och alla resurser som krävs!

IMG_20160916_175210

Frida Erikslund, Linnea Schüller, Erika Lindroos

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *