Lite tankar runt HRM som ämne.

Human resource management heter kursen och också delområdet vi ska studera. HRM är kortfattat konsten att leda och kontrollera humankapital och mänsklig know-how i en organisation.

Ordet ”konsten att” är någonting jag vill lägga stor vikt på. Att kunna leda både den interna och externa delen av en organisation är någonting som tycks vara väldigt svårt, d.v.s att på samma gång på något vis kunna leda organisationen som en helhet till sina utsatta mål medan man också tar i beaktande organisationens interna liv t. Hur skall man egentligen kunna ta vara på all den kollektiva kunskapen som finns i en organisation? Det räcker ju självklart inte med att be samtliga anställda skriva ner allt de vet på ett papper och sedan bygga en databas, eftersom vi också måste ta tyst kunskap i beaktande.

Inom HRM hoppas jag att vi ska lära oss om just detta. Hur man leder människor och tar vara på kunskapen som finns i en organisation, hur man placerar rätt personer på rätt platser inom organisationen, hur man över huvudtaget hittar rätt personer till organisationen. Det finns då många frågor, många tankar och många delområden jag ser framemot att behandla.

– Nicke

Det här inlägget postades i Vad är HRM och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.