HRM-historia

Jag valde att utifrån den första föreläsningen ta reda på lite om hur HRM har utvecklats genom tiderna och dess historia. Genom detta hoppas jag på att få en bredare förståelse om vad HRM begreppet egentligen innebär och hur det har utvecklats till det som begreppet står för idag.

Tidigare ansågs maskiner vara det vinsdrivande medlet i företag. Därför prioriterades ofta underhåll och utveckling av maskinerna i verksamheten istället för att prioritera medarbetarna. Inom dagens organisationer är det av lika stor vikt att ta vara på och vårda den kompetens som medarbetarna i en organisation besitter. För att kunna uppnå affärsmål och vara konkurrenskraftig krävs det att de mänskliga resurserna används på rätt sätt och så effektivt som möjligt.

Personalfrågor har behandlats lika länge som de har funnits verksamma företag. Den tidiga personaladministrationen var en blanding av omsorg och övervakning. Biltillverkaren Henry Ford grundade i början på 1900-talet en personalavdelning på sitt företag. Peronalavdelningens uppgift var att göra visitationer till de anställdas hem och övervaka att dessa inte levde ett dåligt liv.

Senare utvecklade Frederick Winslow Taylor ett synsätt kallat Taylorismen, som också kan uppfattas som en av grund synsätten till personaladministration. Taylorismen är en lära om arbetsorganisationer där fokus ligger på specialisering och centralisering. Det utvecklades snabbt en motkraft till taylorismen, nämligen Human Relations Movement. Detta synsätt handlade om att uppmärksamma medarbetarna inom organisationen.

Efter dessa tre personaladministrations inriktningar och ett antal andra skeden etablerade sig personaladministration som en egen funktion inom organisationer och som en egen vetenskapsgren inom universitet. I slutet av 1980-talet skedde det en övergång från traditionell personaladministration till ”mjukare” HRM. I dagens organisationer talar man därmed istället för personaladministration om ledning av mänskliga resurser.

Det här inlägget postades i Vad är HRM och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Ett svar på HRM-historia

  1. annifors skriver:

    Kom ihåg att sätta etiketten dit, annars kommer ingen kunna läsa ditt inlägg då det försvinner från ”senaste inläggen”-spalten. Det sku ju vara synd! 🙂

Kommentarer är stängda.