Finns det rättvis rekrytering?

Idag diskuterade vi rekrytering och att en del arbetsgivare vill ha en bild med ansökningen. Vi diskuterade vad som är positivt och negativt med att ha en bild.

Bilden kan behövas i vissa arbeten där utseendet spelar roll, men finns det ett verkligt behov för arbetsgivaren att se hur arbetssökaren ser ut? Bör inte kompetensen vara det viktigaste? Samtidigt kan man ju säga att om diskriminering sker på basen av utseende, så kan diskriminering ske också på andra sätt. I en arbetsansökan visar modersmål och arbetserfarenhet mycket även om namn, kön, ålder och utseende inte finns i ansökan. Modersmålet och språkkunskaper berättar om etnicitet, medan arbetserfarenhet och utbildning berättar vilken ålder ansökaren har.

Vad är rättvis rekrytering? I en platsannons söker arbetsgivaren efter kompetens som är nödvändigt för arbetet, men sista slutligen är rekryteringsprocessen beroende av rekryterarens subjektiva analys av ansökarna. Diskriminering är olaglit, men hur kan diskrimineringen tas bort från rekrytering eftersom en arbetsansökan kan aldrig vara tillräckligt opersonlig? Även om ingen diskriminering sker är rekryterarens val subjektivt.

/ Maria Flemmich

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.