Human Resource Management?

Orden Human Resource Management får mig utsökt att tänka på ledning och organisering av en organisations arbetskraft. En person som arbetar med HR-uppgifter kan tänkas arbeta med uppgifter som rekrytering, utveckling av personal eller utveckling av själva organisationsstrukturen. Det handlar om att få ut så mycket som möjligt av sin personal och samtidigt skapa långsiktig framgång för företaget.

Häromdagen var jag på en gruppträff för människor intresserade av NLP (Neuro-Linguistic Programming) där vi talade om ledarskap inom företag. Vi talade bland annat om sambandet mellan ledning av människor inom ett företag, och ledning av saker eller material. För att få ut så mycket som möjligt av personalen måste arbetsmiljön och allt material vara i skick. Ledningen av material stöder alltså ledningen av personalen, och vice versa.

HRM baserar sig väldigt långt även på psykologi. Att motivera personalen på arbetsplatsen är inte alltid lätt, och det kanske mest traditionella sättet för ledningen att försöka höja arbetarnas motivation är genom att använda s.k. morötter och piskor. I en intressant video jag stötte på ifrågesätter karriär-analytikern Dan Pink denna traditionella syn på hur ledare motiverar sin personal. Han presenterar en idé som förklarar att vi är effektivare och kreativare då vi har en inre motivation för att utföra ett arbete än då vår movitation baserar sig på yttre faktorer, belöningar eller bestraffningar.

Dan Pink – motivation

// Joel Wulff

Det här inlägget postades i Vad är HRM och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar på Human Resource Management?

  1. Stella skriver:

    Bra att ta upp de psykologiska perspektiven med HRM. Det som jag dock började fundera på när du nämner att motivera personalen som en del av HRM, var att hur stor roll det egentligen är för en HR-person? Oftast anses det vara ledarens eller avdelningschefens roll att motivera sin arbetsgrupp, ledarens motivation stämmer även med mina egna erfarenheter.

  2. Alex skriver:

    Skönt öppnande av bloggen Joel. Dan Pink tar upp en mycket bra aspekt. Om inte den inre motivationen och glödet till arbete finns så går det ej att få den hemskt lätt utifrån. Det är lätt att motivera motiverade personer, än att få någon att hitta motivationen!
    –> ”en gammal kund är förmånligare än en ny”

Kommentarer är stängda.