Tankar om rekrytering

Nu har jag äntligen kommit igång med mitt bloggskrivande och därför tänkte jag skriva ner mina tankar om veckans föreläsning.  Den här veckan diskuterade vi rekrytering; hur söker man jobb, vad man kan råka ut för under en arbetsintervju och de grunder utifrån vilka arbetsgivaren kan göra sitt val då denne anställer. Gällande arbetssökande kunde man ju konstatera att tillgången till arbetsplatsannonser idag är allt lättare p.g.a internet, men att de däremot blivit allt svårare att stå ut från mängden.

Det är viktigt för arbetstagaren att fundera över vilken typ av företag och arbetsplats det är frågan om: vilka slags färdigheter krävs det för att utföra arbetet, vilken slags utbildning som behövs för att kunna bli vald osv.  Om vi tänker oss att det är frågan om en arbetsplats på ett café kanske arbetstagaren inte kräver att den arbetssökande är högutbildad eller att denna skall ha någon tidigare arbetserfarenhet. Då kan man tänka sig att allt flera söker till jobbet och dessutom kunde man tänka sig att den själva rekryteringsprocessen inte heller är värst lång. Därför anser jag att det lönar sig för den arbetssökande att ta kontakt med arbetsgivaren per telefon eller själv möta arbetsgivaren ansikte mot ansikte. Då arbetsgivaren söker efter högutbildade personer med vissa färdigheter antar sig ändå att det är en bra idé att t.ex. ringa åt arbetstagaren antingen före eller efter man skickat sin ansökan. Det är viktigt att bli noterad och det är viktigt att vara modig.

Vi diskuterade under föreläsningen om hur det kan finnas flera faktorer som påverkar valet. Faktorer som kan påverka kan vara allt från den intervjuandes mående eller personlighet till att den som blir intervjuad känner sig nervös eller dåligt förberedd.  Själv har jag alltid funderat mycket över intervjusituationer: det finns instruktioner och tips om hur man skall bete sig osv. Får intervjuaren då en verklig av vem du är? Själv har jag ibland förberett mig mycket bra före en intervju genom att fundera på bra svar till ett antal frågor, men nu när jag funderar så är jag inte alls naturlig vid sådana situationer.

Jag anser även att det inte är nödvändigt för den arbetssökande att se allt för mycket på ”egenskaper” som krävs för att kunna utföra arbetet. Det är ju också svårt att mäta egenskaper: när kan vi säga att en person är social? eller ambitiös? eller läraktig? Egenskaperna som nämns i annonsen är kanske de egenskaper som arbetsgivaren upptäckt i de övriga anställda under åren eller de egenskaper som allmänt anses vara bra ”att ha” inom branschen… Jag tror helt enkelt att en arbetssökande inte skall bli och stirra på dessa egenskaper som nämns i annonsen, utan istället vara modig och stå ut ur mängden med egenskaper som kanske inte nämnts alls i annonsen och försöka bevisa hur dessa egenskaper gör denne unik.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.