Om rekrytering och annat konstigt

Dagens föreläsning började med diskussion om slaveri och hur en HR-ansvarig skulle ha förändrat situationen. Jag hade svårt att hitta den röda tråden och ibland föll jag av kärran. Tycker dessutom att det är ganska svårt att spekulera vilka effekter en HR-människa skulle ha haft för slaveriet, knappast skulle det ha förändrat saken så mycket.

HRM verkar nuförtiden vara ett strategi-verktyg för företaget. Man försöker kommunicera internt med sina arbetare. Olika HR-aktiviteter såsom vidareutbildning syns tydligt speciellt på min arbetsplats, IKEA. IKEA har ju sina värderingar som formar företagets kultur och genomsyrar hela verksamheten. Jag har ända sedan arbetsintervjun blivit skolad i IKEAs ”vi-anda”, värderingar och Code of Conduct. Det är visserligen ett bra sätt att sprida företagets kultur, men är det värt det och fungerar det som det ska? Kanske, kanske inte.

Pällitestet är ju kanske främst ämnat att identifiera säkerhetsrisker än något annat. Visst kan väl ledare identifieras med verktyget men av mina erfarenheter spelar det nog inte så stor betydelse. Pällitestet är ju gammalt som gatan. Jag gick själ RUK 235 och har inte sett att pällitestet skulle rövat bort någons möjligheter eller gett större möjligheter åt någon. De flesta rekryter tror ju att om man svarar på ett visst sätt behöver man inte fara till AUK eller RUK. Kanske stämmer men det gör ju bara verktyget ännu mer onödigt.

Helt intressant föreläsning igen, många bra pointers och intressanta teman.

//Christoffer

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Om rekrytering och annat konstigt

  1. pbjorkro skriver:

    Din kommentar rörande P-testet (man får ett p-värde var det visst? Och ett J-värde?) öppnar en problematik med test: kan man lura dem?

  2. Christoffer skriver:

    jag antar att man kan om man svarar helt tvärtom mot vad man skulle kunna tänka sig. Men nog skulle jag påstå att alla test har sina problem, inget kan väl vara perfekt, så då antar jag att svaret är JA man kan lura dem.

  3. annifors skriver:

    Det hör väl till svagheterna som personlighetstesten har: i vilken mån kan man lita på deras validitet? Då man analyserar data brukar man ganska bra kunna se vilka personer som inte svarat ärligt, det här eftersom de tenderar bilda extremer och för att svaren inte är kongruenta. Men jag är nog nyfiken på det där pälli-testet. Skulle vara roligt att se hurdana frågor testet är byggt på.

  4. Christoffer skriver:

    Som kanske lite jävig i detta med pälli-testet, för att jag varit med om det. Det är samma frågor om efter varandra som går från alla extremer. Kanske borde fråga Peter om han kan skaffa ett pälli-test? 😀 men det är säkert statshemligheter.

Kommentarer är stängda.