Belöningar är ett vanligt sätt att motivera människor att prestera bättre. Vissa anser att man kan dela in belöningar i inre samt yttre belöningar. Inre belöningar handlar mer om psykologisk motivation som är likadan för de flesta människor. Medan yttre belöningar kan bestå av höjd lön. Den inre belöningen handlar om ”må-bra”-känslor, och själv- utveckling. Exempel på inre belöning kan vara känsla av rättvisa, eller kontroll i sin arbetssituation. Om man utför en arbetsuppgift på ett bra sätt så vi får en positiv känsla i oss, och det kan räcka som sådan. Men om man däremot får en tråkig uppgift, och man finner det svårt att hitta motivation genom inre belöning, och då kan t.ex. höjd lön hjälpa till att motivera.

Det kan vara svårt för organisationer att hitta en balans mellan den yttre och den inre. För att hitta balansen rekommenderas att använda en målstyrningsprocess; där medarbetarna tillsammans med cheferna tar upp mål för vad som skall uppnås under en viss tidsperiod och vilka yttre belöningar är kopplade till målen, t.ex. höjd lön eller mer ansvar. Idén bakom detta är att belöningarna ska skapa en känsla av rättvisa och ge incitament till att klara de utsatta målen.  Den inre belöningen kommer ifrån att man känner att man gjort ett bra jobb. Liknande belöningssystem har studerats mycket och det har påvisats högt satta mål på individen alltid ger bättre resultat än om man inte tagit fram några mål alls. Nackdelen finns dock att personalen blir beroende av att det alltid finns en belöning som väntar.

Källor:

http://www.suntliv.nu/Amnen/Ledarskap-och-organisation/Artiklar-om-ledarskap-och-organisation/Beloningar-kan-minska-motivationen/

Det här inlägget postades i Belöning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar på

  1. Peter Björkroth skriver:

    Höga mål kan väl också verka i motsatt riktning? Om målen uppnås vara sådana att man inte kan uppnå dem är de säkert inte motiverande. Snarare tvärtom.

  2. Peter Björkroth skriver:

    Det skall stå ”upplevs”, inte ”uppnås” …

Kommentarer är stängda.