Inre motivation

Under de senaste tiderna har jag tänkt mycket på den inre motivationens inverkan på arbetsinsatsen. Jag tror att motiverade arbetstagare är företagets viktigaste resurs, det syns utåt om man inte trivs på jobbet. Inre motivation ger energi och seghet till arbetet, man är inte enbart beroende av yttre faktorer.

Inre motivation är mycket mer än bara det som man konkret får ut av arbetet. Jag tycker att den bästa belöningen som kan få av arbetet är inte pengar utan ord, det är alltid givande att märka att också någon annan ser din arbetsinsats. Till exempel en positiv kommentar av kunden hjälper en lång tid. Naturligtvis är det också viktigt att arbetsgivaren ger feedback av det man gör.

I Talouselämä (15.12.2012) listades några sätt att förbättra sin inre motivation. Fastän det är nästan omöjligt att motivera en annan kan man alltid lära sig själv att bli motiverad. Man måste lära sig att identifiera och utveckla sina styrkor, ett sätt är att fråga feedback av sina kollegor. Också förmannens eget beteende och exempel är oerhört viktiga, man kan jämföra det med lärarens inverkan på sina elever. Inre motivation förknippas också nästan alltid med kreativitet. De som har inre motivation skyller inte heller på omständigheterna när man inte lyckas.

Toikka, Virvamaria (2012): ’’Näin löydät sisäisen motivaation’’, publicerad 15.2.2012, Talouselämä, läst 7.4.2013. URL: http://www.talouselama.fi/tyoelama/nain+loydat+sisaisen+motivaation/a2087436

Det här inlägget postades i Belöning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.