Bonusar, ett tabu

”ÅA:s ledning fick hemliga bonusar”, ja detta var väl läsårets heta potatis tillsammans med sparåtgärderna som åstadkom stormarna i vattenglaset. Ordet bonus har en viss stigma till sig då folk kopplar ihop det med börsbolags direktörer som lyfter skyhöga ersättningar som det bestämts om i hemliga avtal.

Bonusar (resultatdel, prestationsbaserat tillägg) är ju ett sätt för arbetsgivaren att tacka arbetstagaren för ett gott arbete då denna har nått vissa mätbara prestationer under ett kalenderår. Kriterierna kan vara antalet sålda cyklar för en försäljare eller personalens sjukdagar (antalet) för en personaldirektör. Belöningen sker i form av en engångsersättning i stället för att personen skulle t.ex. få höjd lön. I börsbolag kan även aktier komma till fråga då tanken är att förbinda personen till bolaget. Oftast har dessa aktier ett försäljningsförbud på ett par år. Då vi talar om denna typs bonusar rör vi oss i tusentals euro, i börsbolag snäppet mer.

Bonusar som är regelbundna motiverar arbetstagaren i sitt arbete då denna vet exakt vilka kriterier som ska uppnås för att få klirr i kassan. Man behöver inte gå den besvärliga diskussionen med sin förman om löneförhöjning varje år. Ganska ofta är bonussystem begränsade till endast den högsta ledningen och större företag (statliga och privata).

På den kommunala sidan och även i allt fler företag har man tagit ibruk engångsarvoden, en slags mindre bonusar som inte är regelbundna och betalas åt vissa sållade personer som t.ex. med sitt beteénde bidragit till en bättre arbetsgemenskap eller som anmärkningsvärt väl skött sina arbetsuppgifter. Kriterierna är mindre mekaniska och belöningarna beror på förmannens prövning. Man undviker också att belöna samma person flera gånger. Dessa engångsersättningar brukar handla om hundralappar, ett litet tack efter skatt. Allt fler kommuner har nappat på denna typs belöningar då de inte är regelbundna. Man brukar också sätta enhetsvisa maxbelopp.

Ett bra sätt att belöna sin personal är också att minnas sin personal med årliga julgåvor och det lilla ordet ”tack”. Belöning behöver inte ske i pengar eller materia.

Det här inlägget postades i Arbetsprocessen och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.