Vem har nytta av mikromeriter?
Mikromeriter riktar sej till yrkesverksamma oavsett ålder och bakgrund, även arbetslösa, entreprenörer och/eller tidvis projektanställda. Mikromeriter har som målsättning att öka kunskapsnivån hos individer för att dessa ska kunna bygga sin karriär. Att inhämta ny kunskap ska inte automatiskt innebära långa och dyra utbildningar, utan kan även vara korta läroupplevelser.
Mikromeriter används brett inom olika utbildningar och sektorer för att möta arbetslivets krav. EU har 2022 godkänt en europeisk rekommendation för mikromeriter. Du får gärna läsa mera om den här [https://education.ec.europa.eu/sv/education-levels/higher-education/micro-credentials].
Är mikromeriter annorlunda från traditionella kurser vid ett universitet?
Svaret är både jo och nej. Mikromeriter håller samma högklassiga kvalitet vad gäller innehållet (forskningsbaserad kurs) men avviker i form av längd och omfattning. Vid Åbo Akademi är en kurs normalt fem studiepoäng, medan mikromeriter kan omfatta ett eller två (eller flera) studiepoäng. Ett studiepoäng motsvarar ca 27 timmar arbetstid.
Får man ett certifikat eller annat bevis över avslutad mikromerit?
Då kursen är genomförd och godkänd registreras prestationen (studiepoäng) i Åbo Akademis studieregister (som heter Peppi). Det är universitets uppgift att registrera studieprestationer och den lärande kan således räkna prestationerna till godo i senare examen (t.ex. magisterprogram, endera vid Åbo Akademi eller annan utbildningsenhet).
Utöver registrerade studiepoäng får du även ett certifikat över genomförd kurs. Vi jobbar för närvarande med att ta fram ett så kallat digitalt märke (digital badge).
Varför kostar utbildningen?
Mikromeriter är korta kurser med specifikt innehåll, som baserar sej på forskning och specialkunskap hos den forskande och undervisande personalen vid Åbo Akademi. Mikromeriterna ingår inte nödvändigtvis i undervisningsprogrammet för examensstuderande vid Åbo Akademi eller i det utbud som det Öppna universitetet erbjuder. Mikromeriterna är oftast inte bundna till fastslagna tidtabeller, vilket ger flexibilitet till den lärande. Vi garanterar dock högklassig och forskningsbaserad utbildning inom utvalda områden, som erbjuds endast i form av mikromeriter (korta läroupplevelser).
Hur ska jag kombinera kurserna?
Mikromeriter kan kombineras på olika sätt, t.ex. så att du fördjupar dej inom ett visst tema eller breddar på din kunskap inom många olika områden. Det beror het enkelt på ditt eget behov.
Kan jag avlägga en mikromerit när som helst?
Hösten 2024 och våren 2025 erbjuder vi två helheter, under vilka ett antal kurser finns till förfogande. Dessa är Business development (läs mer här) och The business of Human Rights (läs mer här). I Business Development-helheten kan du anmäla dej till kurserna fortlöpande och genomföra dem enligt egen tidtabell ända till 31.5.2025. Kurserna i The Business of Human Rights går under perioden januari-maj 2025 och du har möjlighet att delta i evenemang på campus, om du så önskar. Kurserna går givetvis att genomföra även utan att delta online eller på plats, men den möjligheten erbjuds i och med att The Business of Human Rights erbjuds även examensstuderande under samma period. Detta möjliggör att du som deltagare kan lyssna på intressanta gäster och föreläsare i kurserna eller delta i diskussioner med övriga lärande.
Hur går kursen framåt?
Varje kurs har en examinator som är i kontakt med dej, bl.a. genom att ge feedback på möjliga skriftliga inlämningar och andra uppgifter du gör inom ramen för kursen. Generellt sett får du feedback ca en vecka efter att du lämnat in en uppgift. I vissa kurser träffar du examinator online för diskussioner. Vi använder en bred palett av metoder för att göra lärande så effektivt som möjligt.
Finns kurserna online eller måste jag delta på campus?
Kurserna nås via Digicampus.fi och kan avläggas online (på distans). I vissa fall erbjuds möjlighet att delta i gästföreläsningar och workshops både virtuellt och på kampus. Att delta i en kurs förutsätter inte att du deltar fysiskt på campus.
”Jag hinner inte. Kan jag avboka min anmälan”?
Du har möjlighet att avboka din anmälan och få återbetalning om du meddelar om detta inom två veckor efter anmälan och förutsatt att du inte påbörjat kursen (t.ex. lämnat in arbete som kommenterats av examinator).
Vilka är kriterierna för att bli godkänd i kursen?
För att bli godkänd ska alla uppgifter vara inlämnade och godkända av examinator. En uppgift är alltid skriftligt beskriven men kan genomföras på olika sätt, beroende på instruktionerna (skriftligt, muntligt, video-baserat, quiz osv.). Materialet du ombeds ta del av i mikromeritkurserna kan vara en akademisk artikel, ett bokkapitel, en podcast eller YouTube-video; det beror på syftet med övningen. I så gott som alla mikromeritkurser har du möjlighet att reflektera över din egen yrkesroll och den egna arbetsplatsen samt utvecklingsmöjligheter med hänsyn till kursens tema.