Bildutställning med Väinö Solstrands bilder

Väinö Solstrand (1882-1940) var dialekt- och ortnamnsforskare med rötterna i Lappo, Brändö på Åland. Han studerade nordiska språk i Helsingfors och fick sin filosofiekandidatexamen 1906. 1924 disputerade han för doktorsgraden och 1932 blev han docent i Nordisk filologi vid Helsingfors universitet.

”s/s Wäster på resa” Bilden är tagen den 8 augusti 1907, antagligen då ångbåten anlöper bryggan i Iniö. Väinö Solstrand är då på väg bort från Jumo.

Våren 1907 fick Väinö Solstrand ett stipendium från Svenska Litteratursällskapet för fältarbete i Kumlinge, Brändö och på Iniö. Från mitten av juli till mitten av augusti 1907 befann Solstrand sig mestadels i Jumo by på Iniö.

Solstrand planerade att resa till Brändö under julen 1907 för att fortsätta fältarbetet. Isläget gjorde att han inte kom längre än till Jumo där han stannade över helgen. Ett fotografi från julen 1907, möjligtvis taget på Skutören, ett torp under Lassas hemman. Fotografen själv i plommonstop och stövlar. Om motivet är från Skutören är personerna Berta Juth, dottern Karolina, VS och Karl Juth.

Uppteckningarna från väster om skiftet, Brändö och Kumlinge, är mer språk och dialektinriktade, men från Iniö finns det ett bredare material. Kring julen 1907 gjorde Solstrand ett förnyat försök att ta sig till Brändö för att samla in material, men tvingades av isläget att stanna på Iniö. Från de här resorna finns det bilder i Cultura genom en donation av glasnegativ som bevarats av släktingar.

Flicka vid fönsterbänk, Iniö.

Under sina fältarbeten samlade han in ordstäv, sagor, sägner och mycket mera medan bilderna visar vardagsliv, personer, gårdar och interiörer. Stipendieresan fortsattes ännu 1908 och särskilt till Brändö återkom han ofta även i fortsättningen. Solstrand delade frikostigt ut kopior av sina bilder så de förekommer i många hem både i Iniö och i Brändö. Under sina sista år företog han gärna resor till de orter där han i sin ungdom varit verksam.

Väinö Solstrands far Petter S. var hemma från Lappo men hemgården beboddes av andra under fältarbetet 1907. I Lappo tycks Väinö mest ha vistats vid Erkos Österstu. Här sitter gårdsfolket kring en måltid 1908, fr.v. Petter farbror, Ester, Evert och Wilhelmina Åkerberg.

Flera bilder tagna av Väinö Solstrand hittar du i finna.fi.

Det här inlägget postades i utställning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *