Hålkort med eller utan runda hörn

För att återgå till ett tidigare inlägg om hålkort med runda hörn – idag har jag sett dem på riktigt och ni ska få se dem på bild. Göran hade sparat några av sina program från hålkortstiden. Så här ser hålkorten med runda hörn ut:

Och innan de inköptes användes givetvis hålkort med raka hörn. Den här bunten på ca 170 kort utgör ett program som Göran skrev och lämnade in för körning i augusti 1968.

Programmeringsspråket är Fortran och de tre korten nedan verkar utgöra en do-loop. (För oss som inte är bekanta med Fortran: Do-loopen motsvarar for-loopen som finns i andra programmeringsspråk.)

Korten fanns i olika färger, i bunten som Göran visade fanns ljusgröna, rosa och ljusgula kort. Jag kan tacksamt konstatera att jag idag kan använda Matlab eller R för att skriva  motsvarande program och att jag inte behöver stifta bekantskap med hålkortsstansen.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.