Läst på sistone: Logicomix

Jag har läst Logicomix: An Epic Search for Truth, en grafisk roman (det vill säga en tecknad serie på drygt trehundra sidor) om Bertrand Russells liv och idéer.

Manusförfattare är Apostolos Doxiadis och Christos H. Papadimitriou och för teckningarna står Alecos Papadatos och Annie Di Donna. Jag visste inte så värst mycket om Russell innan, men det behöver man inte göra för att kunna njuta av den här skildringen. Nu vet jag lite mer, och skulle kunna läsa på om saken. Författarna påpekar själva i ett efterord att den här berättelsen är lite tillrättalagd och förenklad.

Jag gillar särskilt att boken är självrefererande, på det viset att skaparna själva har roller i den. Det styckar upp berättelsen om Russell på ett trevligt sätt, och ger författarna möjlighet att kontinuerligt kommentera sitt sätt att beskriva honom. Och naturligtvis finns det en koppling mellan denna självreferens och Russells paradox.

Både manus och teckningar är bra och jag kan rekommendera boken för alla som är nyfikna på Russell, logik och tecknade serier. Tack för lånet, Pekka!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.