Om Erdöstal

Paul Erdös (1913-1996) var en mycket produktiv ungersk matematiker (talteoretiker). Enligt en uppgift skrev han artiklar tillsammans med totalt 485 olika medförfattare. De här medförfattarna sägs ha Erdöstal 1. De matematiker som har skrivit någonting tillsammans med någon av de 485 medförfattarna sägs ha Erdöstal 2 och så vidare.

Här kan man beräkna Erdöstalet för vilken matematiker som helst:

http://www.ams.org/mathscinet/collaborationDistance.html

Själv har jag Erdöstal 4. Många på insten har mindre Erdöstal än så – åtminstone två personer här har ett Erdöstal som är så lågt som 2.

Om man vill läsa mer om Paul Erdös kan jag rekommendera The Man Who Loved Only Numbers av Paul Hoffman:

Och när man har tröttnat på Erdöstal kan man roa sig med att beräkna samarbetsavståndet mellan vilka två matematiker som helst via länken ovan. Hur långt är avståndet mellan dig och Einstein? Mellan dig och Gauss?

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.