Slaget efter 12: Hur ska våra stadskärnor utvecklas

”Hur ska våra stadskärnor utvecklas – finns det något hopp för centrum” var tema för radiodebatten i Slaget efter 12 den 27.1.
Jag var en av deltagarna i en debatt som yle.fi sammanfattade som:

”Tomma affärslokaler är en allt vanligare syn i de flesta städers centrum då det mesta av kommersen flyttar utanför stan. Coronapandemin kan dessutom göra att de som jobbar i städerna blir färre. Hur ska våra stadskärnor utvecklas – finns det något hopp för centrum? I Slaget efter tolv diskuterar forskardoktor Anu Norrgrann från Hanken, Visit Vaasas vd Max Jansson och Peter Ehrström, forskningschef i regionalvetenskap vid Åbo Akademi. Filip Stén leder ordet.”

Debatten gällde uttryckligen stadskärnan i Vasa, där det finns en hel del utmaningar för närvarande. På ett mera generellt plan kan man säga att stadskärnorna är attraktiva, men att det ställer höga krav på beslutsfattare, politiker och tjänstemän att skapa framtidens hållbara städer, ekologiskt, socialt och ekonomiskt, som svarar mot de krav och förväntningar som klimatmedvetna Generation Greta kommer att ställa på dem gällande hållbarhet och resiliens i vardagen och för framtiden. De kreativa individer som kan välja var de bor och verkar i denna klimatmedvetna generation ställer krav och de platser där de samlas är sannolikt 2030-talets hotspots. Men också många av oss som är äldre än Generation Greta håller med och understöder hållbarhet och resiliens i vardagen och för framtiden.
Frågor att beakta inkluderar välfungerande, väl utbyggd och klimatsmart kollektivtrafik, grönområden och urban gardening, att tung genomgångstrafik och -transporter förvisas utanför stadskärnan, gågator och bilfria zoner i stadskärnan, klimatsmarta lösningar för byggnader och avfall, social hållbarhet och resiliens, levande streetlife med populärkulturella scener och mötesplatser, genuint medborgerligt deltagande och inflytande i planeringsfrågor…

Framtidens framgångsrika och attraktiva stad är den hållbara staden. De städer som förstår, agerar, planerar, och förverkligar strategier med breda hållbarhets- och resiliensmål tillhör morgondagens vinnare.

 

Om Peter Ehrström

Forskningschef, Docent Ämnesansvarig (regionalvetenskap)
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *