Kuratorn som konstnär?

En av frågorna i min mind map var om man kan betrakta kurateringen av en utställning som en konstnärlig process? Det är ju tveklöst en kreativ process, man använder både kunskap och fantasi och skapar nya helheter med nya innebörder, men det är väl inte konst som skapas i processen? Kuratorn skapar inte ny konst genom att sammanföra och ställa ut utvalda konstverk, utan snarare skapas en ny arena eller bakgrund för de konstverk som kuratorn ställer ut. Kuratorn förser oss med ett par glasögon som vi kan betrakta konsten genom. Men själva arbetsprocessen kan kanske liknas vid konstnärens arbete då han skapar ett konsverk, eller kan den?

Den 27.10 på Studia generalia kommer Beti Zerovc att ta upp de här frågorna då hon föreläser under rubriken The Exhibition as a Work of Art, and the Curator as it’s Author.
Läs mera här!

Det här inlägget postades i Om kuratering, Studia generalia. Bokmärk permalänken.