The Social Role of (Vaasan) Sport(s)

Artikeln The Social Role of (Vaasan) Sport(s) lyfter fram den idrottsliga (här: ishockey) fan-kulturens sociala betydelse. I denna artikel beskrivs hur fan-kulturen runt ishockeylaget Vasa Sport uttrycker regional identitet och språklig tolerans. Sport-fansens konsekventa två- och flerspråkiga sånginsatser på ståplatsläktaren Sundom Stå kan ses som en symbolisk marknadsföring av laget, staden och regionen som språkligt, och därmed i förlängningen kulturellt, tolerant samtidigt som det lyfter fram en specifik lokal och regional tvåspråkig identitet. Fans som samlas på Sundom Stå antingen aktivt manifesterar denna kultur genom sång och chants, eller indirekt stöder en sådan tolerans genom sin närvaro på denna två- och flerspråkiga mötesplats. En fältstudie under fyra matcher visar att sånginsatserna på finska och svenska väl motsvarar regionens jämbördiga språkförhållanden, men mera överraskande är kanske att flertalet chants ändå är språkneutrala eller på engelska, vilket signalerar att också personer som inte är svensk- eller finskspråkiga väl kan delta i sånginsatser i Vasas ishall och därmed kan fankulturen i sång sägas uttrycka både två- och flerspråkig tolerans.

My latest published paper:

Ehrström P, 2021, The Social Role of (Vaasan) Sport(s): Expressing regional identity and language inclusion. On fan culture in Vaasa, Finland., ståndpunkt: social, 2020/2+3, Hamburg: HAW, p. 118-128.

Om Peter Ehrström

Forskningschef, Docent Ämnesansvarig (regionalvetenskap)
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *