Päiväkoti Alma aloitti toimintansa Pietarsaaressa vuonna 2020. Tässä haastattelussa Alman kielikylvystä kertovat kielikylvyn pedagoginen johtaja Tanja Ketola ja kokeneet varhaiskasvatuksen opettajat Anne Hansten ja Maria Thoden-Kataja. Molemmat opettajat työskentelevät suomen kielen kielikylpyä tarjoavissa ryhmissä, joissa lapset ovat ruotsinkielisiä. Päiväkoti Almassa on myös ruotsin kielen kielikylpyä suomenkielisille lapsille ja varhaiskasvatusta lapsille, jotka eivät osallistu kielikylpyyn.
Millaista kielikylpytoimintaa teillä on?
Anne: ”Alma on todella uusi, koska se aloitti toimintansa maaliskuussa 2020. Silloin kielikylpyvarhaiskasvatus tuli yhteen paikkaan. Almassa on yhteensä kolme kielikylpyryhmää, kahdeksan ryhmää muuta suomen- ja ruotsinkielistä varhaiskasvatusta ja myös vuorohoito.”
Anne ja Maria: ”Kielikylvyssä on yksi ryhmä, joka opettelee ruotsin kieltä ja kaksi ryhmää, jotka opettelevat suomen kieltä. Pietarsaari on kaksikielinen kaupunki, jossa ruotsinkielistä väestöä on enemmän kuin suomenkielistä väestöä. Meillä on kaksikymmentäyksi lasta jokaisessa kielikylpyryhmissä. Suomen kielellä kylpijöitä on siis yhteensä 42. Jokaisessa kielikylpyryhmässä työskentelee kolme pedagogia, mutta pienryhmätyöskentelyssä olisi välillä tarvetta myös ylimääräiselle käsiparille.”
Maria: ”Suomen kielen kielikylpyyn on tunkua, ja täällä Pietarsaaressa arvotaan kielikylpyryhmiin pääsevät lapset. Nytkin jonkin verran hakijoita jäi kielikylvyn ulkopuolelle.
Anne ja Maria: ”Lapset ovat meillä kielikylvyssä yhden vuoden, sitten he siirtyvät Kielikylpykoulun yhteydessä olevaan esikouluun.”
Millainen on oma kielikylpytaustanne?
Maria: ”Olen aloittanut varhaiskasvatuksen opettajana Pietarsaaressa vuonna 1992, silloin kun suomen kielen kielikylpy alkoi täällä. Välillä olin töissä Turussa ruotsin kielen kielikylvyssä. Palasin takaisin Pietarsaareen ja suomen kielen kielikylpyyn seitsemän vuotta sitten.”
Anne: ”Aloitin työskentelyn kielikylvyssä vuonna 2014. Oma taustani on kaksikielinen, ja perheessä käytettiin suomea ja ruotsia iloisesti sekaisin. Olen myös työskennellyt ruotsin kielen kielikylvyssä. Olemme Marian kanssa työskennelleet täällä päiväkoti Almassa alusta asti eli vuodesta 2020.”
Tanja: ”Olen aloittanut työskentelyn Almassa vuonna 2022. Kielikylpyyn tutustuin jo vuosina 1995–1999, kun toimin iltapäiväopettajana suomenkielisille lapsille, jotka kylpivät ruotsin kielellä. Silloin kielikylpykieltä käytettiin vain aamupäivisin ja kieli vaihtui henkilökunnan mukana toiseksi iltapäivällä.”
Miten Alman eri varhaiskasvatusryhmät tekevät kielirajoja ylittävää?
Maria: ”Kielikylvyssä ja muussa varhaiskasvatuksessa olevat lapset pääsevät osallistumaan esimerkiksi yhteisiin lauluhetkiin tai yhteisiin ulkoleikkeihin. Monet Alman varhaiskasvattajista ovat kaksikielisiä eli suomi ja ruotsi näkyvät ja kuuluvat rinnakkain kaikessa päiväkodin toiminnassa.”
Anne: ”Ryhmien omat kielikylpykielet tulevat vahvemmin esiin omissa oppimisympäristöissä, joissa esimerkiksi seinillä olevat kyltit ovat kielikylpykielellä. Alman yhteisissä tiloissa on käytössä erilaisia siirrettäviä leikkimoduuleita, jolloin kielikylpytoimintaa laajennetaan ryhmän oman oppimisympäristön ulkopuolelle. Ryhmät voivat viikoittain valita käyttöönsä jonkin moduulin, esimerkiksi teatterin tai kioskin, jossa lapset pääsevät leikkimään.”
Miten tuette kielikylpijöiden toisen kielen kehittymistä?
Maria: ”Kyllä se usein on sitä, että toistetaan sanoja ja fraaseja kielikylpykielellä ja puhutaan selkeästi. Monipuolista kieltä.”
Anne: ”Käytämme kuvatukea, jolloin kuvakortit kulkevat mukana kaulanauhassa. Kuvatuen avulla lapsia kannustetaan käyttämään kielikylpykieltä. Nyt digiaikana on myös käytössä paljon erilaisia resursseja kielen tukemiseen äänen ja kuvien avulla. Ennen vanhaan piti aika tarkkaan suunnitella, millaista kuvatukea aikoo käyttää, mutta nyt voi siinä hetkessäkin löytää sopivan kuvan erilaisten digitaalisten apuvälineiden avulla.”
Maria: ”Kielikylvyn alkuvuosina piirrettiin usein myös itse sitä kuvatukea. Nyt on useampia vaihtoehtoja käytössä.”
Anne ja Maria: ”Lisäksi kieltä tuetaan myös kirjallisuuden avulla.”
Tanja: ”Vuosien 2024 ja 2025 aikana on alkamassa Lukeva varhaiskasvatus -ohjelma, johon osallistuvat kaikki Alman ja koko Pietarsaaren varhaiskasvatusryhmät. Almaan on tulossa oma lukutaitotiimi, joka suunnittelee pedagogiikkaa ja menetelmiä, joiden avulla kirjat ja lukeminen saadaan näkyväksi ryhmien toiminnassa. Tästä on sitten apua myös opettajien työskentelyyn ja kielirajat ylittävään varhaiskasvatustoimintaan.”
Maria ja Anne: ”Kielen kehittymistä erityisesti perussanaston osalta tuetaan erilaisilla lauluilla ja käymällä säännöllisesti läpi viikonpäivät, kuukaudet, numerot ja vuodenajat. Teemme myös vuodenaikoihin sidottua toimintaa, mikä edistää kielen omaksumista.”
Millaisia kielikylpyyn liittyviä kehittämistoiveita teillä on?
Anne ja Maria: ”Alman kielikylpytoiminta voisi olla näkyvämpää ulospäin, koska nyt samassa talossa on sekä kielikylpyä että muuta varhaiskasvatusta.”
Tanja: ”Perheille Alman kielikylpytoiminta näkyy paremmin, sillä siitä tiedotetaan Pietarsaaren lehdissä ennen kielikylpyhaun alkamista. Lisäksi kaikille perheille lähtee tiedote Almassa tarjottavasta kielikylvystä. Meillä voisi myös olla enemmän yhteistyötä Kielikylpykoulun kanssa.”
Anne: ”Tällä hetkellä Kielikylpykoulun kanssa tehdään muun muassa yhteistyötä siten, että kouluun siirtyneet almalaiset tulevat vierailulle vanhaan päiväkotiinsa. Ja toisin päin, jolloin koulutaipaletta aloittavat kielikylpijät pääsevät tutustumaan Kielikylpykoulun tiloihin.”
Millaisia terveisiä haluatte lähettää kielikylpyblogin lukijoille?
Tanja: ”Näin opettajana ja kielikylpylasten vanhempana näen, miten hienosti he ovat saaneet itselleen toisen kielen. Pidän siitä ajatuksesta, että tulevaisuudessa kielikylvyn käynyt lapsi on lähes täysin kaksikielinen ja silloin on paljon paremmat mahdollisuudet opiskeluun molemmilla kielillä. Lisäksi muiden vieraiden kielten omaksuminen on helpompaa.”
Anne: ”Kielikylvyssä työskentely sopii erinomaisesti kaksikielisille henkilöille, joten suosittelemme lämpimästi harkitsemaan tulevaisuutta kielikylpyopettajana.”
Maria: ”Saamme paljon ihanaa palautetta vanhoilta kielikylpylapsilta ja heidän perheiltään, että kielikylpy on ollut mahtava juttu. Ja onhan tämä kielikylpy myös meille opettajille todella kivaa!”
Tutustu päiväkoti Alman toimintaan osoitteessa https://paivakotialmadaghem.fi/fi/ tai instagramissa @paivakotialmadaghem
Teksti: Sanna Pakarinen, Tanja Ketola, Anne Hansten ja Maria Thoden-Kataja
Kuvat: Tanja Ketola