Tre seminarier under tre dagar i Helsingfors maj 2016

Vad lärde jag mig av Harre, eNorssi och Majakka-Fyren?

Den första dagen deltog jag i övningsskolrektorernas vårdag (Harre).
På agendan stod:
– Resultaten från lärarnas arbetstidsundersökning.
– Den forskning som övningsskolorna bedriver med fokus på forskningsetiska frågor
– Övningsskolorna som en del av lärarutbildningsreformen

Torsdagen ägnades åt eNorssi-seminariet i Viikin normaalikoulu. Årets tema var ”Kritiskt förhållningssätt, Delaktighet, Förändring”. På eNorssis hemsida finns seminariematerial och arbetsgruppernas anteckningar publicerade.
http://www.enorssi.fi/enorssi-verkosto/asiakirjoja-1/2015-2016/kevatseminaari_2016

Höstens eNorssi seminarium och TutkoKe-symposium (symposium kring forsknings- och försöksverksamhet) är i Jyväskylä 31.8.-2.9.2016. Temat är ”Bildning, lärande och handledning”. Inkommande vår 27.-28.4.2017 är det vår tur att för första gången stå värdar för eNorssis vårdagar! Tema och ett utkast till program behöver vara färdigt inom augusti för att kunna presenteras i Jyväskylä!

enorssifoto

Mitt tredje seminarium som också avslutade veckan ordnades av Utbildningsstyrelsen för skolorna inom utvecklingsskolnätverket Majakka-Fyren. Nätverksskolornas uppgift är att vara föregångare gällande skolutvecklingen i Finland och det sker via den fördomsfria innovativa försöksverksamheten som anknyter till den nya läroplanen. Till nätverket hör 177 skolor och 38 kommuner. Nätverksskolorna publicerar sina pågående utvecklingsprojekt på hemsidan som heter Orchidea. För att kunna ta del av skolornas pågående utvecklingsarbete behöver du registrera dig via adressen: https://site.orchideapp.com/Majakka/Account/Register/

Vasa övningsskolas bidrag på hemsidan Orchidea är fenomenbaserade utvecklingsprojektet ”Utmaningen” i åk. 7-9.  Du kan naturligtvis bekanta dig med årets ”Utmaningar” direkt på vår skolas hemsida: http://www.abo.fi/vos/79

fyren

Olli Vesterinen från UKM avslutade Fyrenseminariet med visionen ”Finland – i spetsen för utbilning, kunnande och modernt lärande!

”Kun innostuu niin onnistuu – Inspireras och du lyckas”!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.