Om det finska biblioteksväsendet, ur ett historiskt perspektiv, inte funnits skulle Finland knappast vara det land det är idag. Biblioteken har under en lång tid höjt vår kunskapsnivå, läskunnighet och informationskompetens.
Vid slutet av 1800- och början av 1900-talet var biblioteken i Finland influerade av den amerikanska biblioteksutvecklingen. 1929 införde man en folkbibliotekslag i Finland som innebar en allmän standardhöjning för biblioteken och tio år senare, alltså 1939, hade man uppnått målet att ha ett kommunalt bibliotek i varje kommun.
Idag är det den amerikanska presidenten och många fler ledare och politiker som leder till att biblioteken, inte bara i Finland utan världen över, har en om möjligt ännu viktigare roll i samhället. I och med populismen och propagandan som följer i till exempel Trumps fotspår har biblioteken som uppgift att höja invånarnas informationskompetens för att kunna se ”alternativa fakta” och falska nyheter för vad de är. Falska och osanna.
Enligt bibliotekslagen från 2017 skall biblioteken främja:
- befolkningens likvärdiga möjligheter till bildning och kultur,
- tillgången till och användningen av information,
- läskulturen och en mångsidig läskunnighet,
- möjligheterna till livslångt lärande och utveckling av kompetensen,
- ett aktivt medborgarskap, demokrati och yttrandefrihet.
Verksamheten för att uppnå syftet ska bygga på gemenskap, pluralism och kulturell mångfald.*
Biblioteken i Finland, och hela världen, har en viktig roll i vårt samhälle. Heja biblioteken och alla bibliotekarier! Kämpa på!
* https://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/2016/20161492
Nancy Pettersson,
utbildningsplanerare och lärare på kurser inom ämnet informationsvetenskap, ämnet man läser om man vill bli bibliotekarie
Mera om ämnet informationsvetenskap på: https://www.abo.fi/cll-subject/informationsvetenskap/