Recensioner av Om kristet motstånd

De första recensionerna av min bok har börjat dyka upp.

Kyrkpressen (Christa Mickelsson) skriver (sidan 18):

Akademikern Hagman skriver inte i första hand för universitetsvärlden utan riktar sin bok till vanliga människor som frågar sig om det finns mer än myspys i bilden av ett kristet liv i dag. Han sätter fingret på en rad ömma punkter och granskar klarsynt.
Han tar en sväng via asketerna och påpekar att vi måste förändra våra vanor för att kunna förändra vår personlighet och därmed vår livsstil. Vi behöver inte markera vår status med ohållbar lyx utan kan öva oss i att känna genuin glädje över riktigt god lingonsylt, är en av Hagmans poänger.

Det där med lingonsylt kräver en förklaring – det är nämligen den enda raden i boken som jag direkt stulit, av min vän Malena Björkgren som nämde lingonsylt när vi diskuterade stycket i fråga. Så poängen är hennes, credit where credit’s due. I boken diskuterar jag det koketteri som blivit så vanligt kring vin och whiskykunnande som en illa dold konsumism, och hon lyfte fram lingonsylten som ett motexempel.

Danska Kristeligt dagblad skriver såhär:

Patrik Hagmans kongstanke er, at kristendommen får større værdi, når kristne ikke blot har tanken om, at den enkelte troende kan blive frelst, men også vender sig mod undertrykkelse af andre. Kristendommen er i sit væsen en form for modstand mod det bestående – en vægren sig mod at tænke, at verden er perfekt, som den er.

Bogen peger på, at kristne har et godt og solidt udgangspunkt i kraft af deres tro. Ved at forstå forholdet mellem tro og aktivisme gennem tiden kommer der fokus på, at den kristne tro er yderst relevant, når man ønsker at begive sig ind i et politisk landskab og gøre en forskel. Kristendommen får en anden og foryngende dimension, og Patrik Hagman mener, at politiske aktivister med en kristen baggrund har en bedre ballast end sekulære aktivister, fordi de har et klart mål om at rette op på de problemer, menneskeheden har tilført Guds skaberværk. Det ser han blandt andet i det nuværende fokus på miljø- og klimaproblemer.

Det här inlägget postades i Om Kristet Motstånd. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.