Om vänskap

I en tid när till och med vänskap räknas i antal kan det vara nyttigt att fundera lite på vänskapens historia.

Aristoteles betonade starkt vikten av vänskap för den moraliska människan. För honom var förutsättningen för sann vänskap att vännerna var socialt helt jämställda, att vänskap skulle kunna förekomma mellan personer av olika rang var omöjligt.

Cicero, som skrev en berömd bok om vänskapen, betonade att vänskap handlar om samsyn i alla viktiga frågor, och att vänskap bara var möjlig mellan goda människor.

Som vanligt är det Jesus som är radikal. När Jesus kallar lärjungarna för vänner, inte tjänare, handlar det inte om att han upphöjer dem till samma status som han själv befinner sig på. Han ger en ny definition på vad det innebär att älska en vän: Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. Vänskap är alltså inte längre något som bygger på vem man är eller vilka åsikter man har, utan vad man gör.

Sedan dess är vänskap en av de viktigaste kristna dygderna, men finns det något sådant som en specifikt kristen vänskap? Ja, möjligen, om vi är på det klara med att det inte handlar om en vänskap som bara kristna är kapabla till. Aristoteles och Cicero hade rätt i en sak – vänskap är en förutsättning för att odla dygder. Det gäller också för en kris ten vänskap. Sanna vänner är människor inför vilka vi blir ärligare, ödmjukare, trofastare, helt enkelt för att det inte går att ljuga, skryta eller svika inför dem.

I vår tid tänker man ofta på vänner som människor som tänker lika som oss själva – ungefär som Cicero, fast tvärtom – man uppfattar att en vän är en människa som låter mig vara som jag är, som inte utmanar min falskhet och mina lögner om mig själv. Vi må trivas i sådana människors sällskap, ha kul tillsammans, men det är inte vänskap. Vänner gör oss bättre.

Och vari består det kristna, då jag hänvisar till hedningar som Cicero och Aristoteles? I den vändning som Jesus gör: Vänskapens utmaning är att vara en sådan vän för andra.

Publicerad i Kyrkpressen 27/2011
Det här inlägget postades i kolumner. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.