”The Difficult Second Album”: Uppföljaren till Om kristet motstånd

Jag har äntligen kommit igång med att skriva min nästa bok som är riktad till samma publik som Om kristet motstånd. Jag kör med samma arbetsmetod, skriva en sida per dag, på morgonen innan jag far till jobbet. Jag räknar med att skriva i närmare ett år, så räkna inte med att boken kommer allt för snart.

Det har tagit en god stund att få grepp om vad jag riktigt vill skriva. En av orsakerna till att Om kristet motstånd var ganska lätt att skriva var att den hade en så klar idé, vilket innabar att det var klart från början vad den skulle innehålla. Den var också summan av allt jag tänkt i mitt vuxna liv (det räckte till 116 sidor) så den fanns liksom klar i mig när jag började skriva. Att skriva nästa bok är därmed mycket svårare. Dels tror jag inte jag kan räkna med att få en lika bra idé för en bok en gång till i mitt liv, det känns som något som bara händer en gång. Dels måste jag ju då tänka fram nya saker att skriva på en betydligt kortare tid.

Så här tänker jag i alla fall i detta skede. Boken kommer att bestå av ett antal delar, som hänger lite löst samman. Alla berör det som är mitt ämne – i princip samma ämne som förra boken, kristet lärjungaskap i vår tid, men inte så att de direkt bygger på varandra. Tanken är att de kommer att fördjupa vissa teman som behandlas flyktigt i den förra boken, men jag hoppas att jag verkligen bidrar med något nytt åt den som redan läst den boken. De delar som jag tänker ha med är dessa

  • En del om frustration och treenighet. Det låter obskyrt men bygger på ett föredrag som jag hållit, så jag har dispositionen klar. Jag kommer här att prata mera om ett antal kristna dygder och visa hur strävan efter dessa dygder är ett sätt att hantera vår frustration över hur vi lever i världen.
  • Ett avsnitt om politisk aktivism. I Om kristet motstånd har jag ju en väldigt grov skiss av sekulär politisk aktivism, här tänkte jag på allvar diskutera olika verkligt existerande alternativ. Jag skall försöka täcka hela spektret av olika sätt att försöka ”förändra världen”, från lobbyverksamhet till icke-våldsaktioner. Jag tror det blir mycket Yoderinfluenser här.
  • En genomgång av de sju klassiska dödssynderna. Det här kommer ev. att publiceras som en serie i en tidskrift, men min tanke är att se om vi kan använda de klassiska dödssynderna till en mera djupgående samhällsanalys än ”girighet är illa”.
  • En tolkning av liturgin. Det här bygger på en rad radioandakter jag höll för några år sedan, där jag gick igenom liturgin moment för moment. Jag tänker mig att en sådan genomgång är nyttig både för de som går i en kyrka med traditionell liturgi och behöver hitta vägar in i den, och för de som i en frikyrklig tradition vill närma sig ett mera liturgiskt sätt att fira gudstjänst.
  • Ett avslutande kapitel som jag egentligen bara vet titeln på: ”Urskiljning”. Det känns som det absolut viktigaste för kristna att fundera på idag, så jag vill definitivt fundera på det.

Allt det här är förstås preliminärt, så om du har synpunkter (något du gärna skulle se att jag utvecklade, förtydligade etc,) så är de mycket välkomna!

Jag har en hel del andra skrivprojekt på gång: en mera teologisk bok om kyrkan som jag hoppas ha klar innan årsskiftet, en antologi som jag är med och redigerar, samt ett par essäer jag lovat skriva, så mitt största problem är att jag känner mig lite splittrad. Lägg härtill att jag har rätt mycket undervisning i vinter. Men det är väldigt kul att kunna utveckla mitt ”tema” i olika riktningar.

Det här inlägget postades i Om Kristet Motstånd. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.