Funderingar kring fungerande plattform för nätverket

Jag håller på att samlar ihop ett nätverk för fortsättningen av Lähde-projektet (Öppna Dörrar) och steg ett är att vi har samlat ihop en mailinglista med folk som på ett eller annat sätt har deltagit i Lähde-projektet vid det här laget. Bland dessa hoppas vi hitta människor, som ser nyttan med arbetslivsrelevans i undervisningen, och som skulle ha tillräckligt med intresse för att dela med sig till sina kolleger av den visdom vi kan erbjuda dem.

Men att ”bomba” mailinglistan med en massa Lähde-mail kommer inte att fungera i längden. Det är helt klart att en stor del av mailen bara öppnas och glöms bort. Och ungdomar använder ju knappt alls sina mail. Så nu gäller det att hitta en plattform som fungerar som en naturlig plats för diskussioner, delning av material osv.

Facebook

Själv skulle jag helt klart föredra att öppna en grupp på Facebook. Där kan man göra allt det som behövs. Att dela dokument är kanske lite knepigt, men om man har dem på Åbo Akademis egna servrar, så går det enkelt att dela med sig länkarna på Facebook.

MEN – och detta är ett stort MEN. Facebook har många ogillare. Även om över hälften av den arbetsföra åldern (och nästan alla under 36 år) använder Facebook, finns det många som av en eller annan orsak vägrar att gå med där. Det finns de som av principskäl vägrar gå med (och det här är enda orsaken jag inte gillar av alla orsaker jag hört), det finns de som inte ser nyttan med det hela, det finns de som är rädda för att göra bort sig och det finns de som inte känner sig tekniskt tillräckligt säkra på sig själv för att gå med. Ja och många andra orsaker. Jag har inte för avsikt att tvinga någon att gå med i Facebook, så då är det bara att acceptera att detta alternativ knappast kommer att lyckas. För så god tur kan vi inte ha, att alla på vår mailinglista skulle finnas med eller gå med på att gå med i Facebook.

Blogg

Nu frågar du dig säkert – men vad är denna blogg för, om inte för att informera nätverket. Jo, denna blogg är just till för detta ändamål, MEN och detta är åter ett stort MEN. Bloggar är inte så värst interaktiva. Det går att kommentera inläggen, jo, men att någon annan skulle starta en diskussion här – det går inte. Och att dela med sig av dokument, det kan bli knepigt. Jo, åter kan vi länka från ÅA:s sidor, men det blir inte en naturlig plats för varken diskussion eller delning av material.

Wikis och Yammer

Dessa verkar vissa älska. Och varför inte, Wikis är som just det som vi egentligen behöver för att samarbeta. Men det finns åter ett stort MEN. Wikis fungerar rätt så sällan. Man börjar använda dem, men de dör ut så småningom, för att de inte är naturliga plattformer där människor skulle vistas ”naturligt”.

Yammer är ett slags internt Facebook. Jag gillar det personligen mer än de Wikis jag testat. Det känns mera intuitivt att använda, och för dem som motsätter sig Facebook, är detta ett bra alternativ. I Yammer kan man diskutera, dela med sig, länka osv smidigt. Detta är allt vad vi behöver. Förutom att Yammer har exakt samma problem som Wikis har – folk vistas inte där ”naturligt”.

Så Wikis och Yammer skulle kräva ett till konto att hålla reda på, en till webbadress att lägga till Bookmarks och en till plattform att lära sig använda.

Efter att ha resonerat mig igenom dessa plattformer, och dessutom slängt ut en desperat fråga till mina otaliga vänner på Facebook (som brukar ha svar på allt och lite till) om Yammers och Facebooks möjligheter till ”sammanslagning”, så börjar det luta mot att jag kanske ändå skulle välja att starta en Facebook-grupp och dessutom dela alla dessa diskussioner på en blogg. Men om Facebook väcker för starka känslor hos för många personer, så skulle jag snabbt övergå till Yammer.

Vad tycker ni? Jag vill absolut inte tvinga något med i Facebook, det är emot alla mina principer. Men av erfarenhet så vet jag att det skulle vara den plattformen, som med störst sannolikhet skulle kunna leva längst vidare. Sen en fråga till – de som inte är aktiva på Facebook – skulle de vara aktiva i någon annan plattform? Jag misstänker att de inte skulle vara det, faktiskt.

Om Laura Johansson

Jag jobbar deltid för projektet Lähde Työelämään, samt för Arbetsforum. Utöver detta är jag företagare inom sociala medier. EM, mamma, innebandyspelare, wannabe-sångare, frilans-journalist osv osv.
Det här inlägget postades i Lähde Työelämään, nätverk, Öppna dörrar, samarbete, Sociala medier. Bokmärk permalänken.

4 Responses to Funderingar kring fungerande plattform för nätverket

 1. Jan Kraufvelin skriver:

  Grupp i LinkedIn kanske? LinkedIn känns åtminstone för mig lite mera professionellt än Facebook. Problemen med att dela filer kvarstår förstås även här men LinkedIn känns kanske ändå som ett snäppet bättre alternativ än Facebook just pga att man? (åtm. jag…) ser det som mera ett verktyg för jobb.

  Med detta sagt är jag nog själv ändå beredd att pröva Facebook för detta ändamål om det visar sig vara bästa lösningen. Av Wikis, Yammer och bloggar har jag däremot lite dåliga erfarenheter av då det gäller denna typ av kontaktnätverk.

 2. Laura Johansson skriver:

  Tack Krafu, LinkedIn är absolut värt ett försök. Material kan ju placeras (eller hur?) på t.ex. Google Docs, eller helt lokalt på egen server och länkas hit, så det torde inte vara orsak att förkasta LinkedIn, eller andra plattformer för den delen heller.

  Gällande wikis, fick jag igår höra om ett riktigt lyckat wiki-samarbete, men den grundade sig i att alla ”tvingades” använda det verktyg, som man hade valt som plattform. Jag själv tycker att i ett frivilligt nätverk kan man inte tvinga någon att t.ex. grunda profil i Facebook. Dock kan man använda det till en kanal för diskussion, om man så väljer, bara man håller trådarna för ämnet på någon sajt där alla kan delta. Svåra frågor…

 3. Matias Erlund, Arbetsforum skriver:

  Tack för din utredning Laura! Det viktigaste här är att hitta en fungerande plattform för de som verkligen är intresserade av ämnet. Det att tvinga någon att registrera sig till något verktyg är ju nog inte rätt väg att gå. Man kanske får någon registrerad, men är sen ändå passiv. Oberoende vilken plattform det är så är det svårt att få folk motiverade att delta i diskussionen om det kräver mycket tid eller engageman. Alla borde vara överens över plattformen. Facbook kunde utnyttjas att informera om de senaste inläggen till de som redan är facebook-aktiva (får man månne detta automatiskt från något verktyg) Moodle (ja rekommenderar inte detta fast det är ett väl använt verktyg av lärare) kan man få att skicka mail när någon går in och kommenterar under diskussioner. Linked in kan man få att maila om nya inlägg i diskussioner.

  Det viktigaste är att få bra ämnen och dokument skrivna, som väcker intressa att kommentera.

 4. Laura Johansson skriver:

  Linnea Henriksson, medlem i projektets idégrupp hälsar:
  ”För mig spelar plattformen ingen större roll, men gärna Facebook, eftersom det är lättare att ha allting samlat på samma ställe. ”

Lämna ett svar