Om Kristet Motstånd

Nu är den klar! Min bok går nu att beställa, via  Artos i Sverige eller Fontana Media i Finland. Eller via din favoritbokhandel.

Boken heter alltså Om Kristet Motstånd och är riktad, som man säger, till den breda allmänheten, inte primärt till en akademisk publik. Det är en liten bok om kristendomen som en form av motstånd mot onda samhällsstrukturer. Jag bygger dels på min egen forskning i den tidiga kyrkan och den asketiska rörelsen, dels på nutida politisk teologi och filosofi, men försöker vara praktisk och konkret efter bästa förmåga!

Här är bokens baksidestext:

Kristen tro får naturligtvis alltid betydelse för hur man lever. Men när den får politiska konsekvenser har röster hörts om risken att man glömmer bort kärnan i det kristna budskapet. Men är det inte så att kristendomen är som mest sann mot sitt innersta väsen när den blir något mera än omsorg om individens frälsning och vänder sig utåt till hela Guds skapelse? Det finns ett genuint kristet sätt att göra motstånd som skiljer sig till motiv och metod från sekulära alternativ. I den här boken utgår Patrik Hagman från de tidiga kristnas motstånd mot det romerska imperiet för att teckna bilden av ett kristet motstånd i vår tid, i mötet med miljökriser och globala rättvisefrågor. Genom att ge konkreta exempel på hur ett kristet lärjungaskap kan se ut idag visar han på den moraliska sprängkraft som kristendomen besitter även i vår tid.

Till vem riktar sig boken? Jag tänker mig att olika människor kan vara intresserad av boken av olika orsaker.

  • För kristna människor som är intresserade av politiska frågor eller miljöfrågor ger boken ett sätt att förstå förhållandet mellan tro och aktivism som tydligt visar varför kristen tro är relevant, ja avgörande, för den som vill göra politiskt motstånd i vår tid. Man kan säga att jag försöker ge svar på fråga vad kristen tro tillför politisk aktivism.
  • För kristna människor som funderar på vad det betyder att ”leva ut” sin tro i vardagen torde boken ge mycket att tänka på. Min utgångspunkt är att det måste vara en skillnad på att leva som kristen och att leva som en icke-kristen. Att så betona skillanden är riskabelt, och jag försöker visa på hur en man kan leva ettt tydligt kristet liv utan att det innebär att man isolerar sig från världen – snarare tvärtom.
  • För kristna som är frustrerade över den hjärndöda kampen mellan ”liberal” och ”konservativ” kristendom så ger boken en bild av hur kristendom bortom liberal och konservativ kan se ut.
  • För den som funderar på om kristendomen har något att ge i vår tid ger boken ett exempel på hur man kan tänka sig att klassisk kristen tro äga moralisk kraft även i vår tid.

Boken är kort, och därmed inte dyr! Läs den och hör av er med vad ni tycker!

Det här inlägget postades i Om Kristet Motstånd. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.