Axel Hjeresen: Den moderna människans dogmer

Jag tror att det är vanligt bland skrivande människor att man läser en bok och tänker att den boken önskar man att man skrivit själv. Men det här är första gången jag stött på en bok som det känns som om jag skrivit den. Den är slående lik min bok Om kristet motstånd till stil och upplägg även om innehållet delvis är ett annat. Det sätt att se på kristendomen och samhället är närmast identiskt med mitt.

Den är dock skriven 1953.

Jag stötte på boken av en slump. Den låg i en hög med böcker som skall magasineras, dvs som inte mera får stå i hyllan här på fakulteten. (Tänk om den inte hamnat överst i högen!) Jag började bläddra i den på skoj och såg kapitelrubrikerna: ”Människan är i grund och botten god”, ”Vi tror på framåtskridandet”, ”Religion är en privatsak”, ”Vetenskapen säger”… Det var en intressant samling påståenden. Sedan började jag läsa lite och märkte snart att jag gjort ett Fynd. Den här boken innehåller alltså en i början av femtiotalet skriven kristen samhällskritik som vi nu förknippar med Hauerwas och Milbank, en kritik som varken är konservativ eller liberal utan klarsynt avslöjar det sekulära tänkandet som en religion.

Författaren är för mig okänd. Det ända jag lyckats får reda på via nätet är att han verkade som präst i Danmark hela sitt liv och skrev en handfull böcker på ganska olika teman. Han levde mellan 1916 och 1997. Om någon vet mera om honom, snälla berätta, jag är mycket intresserad.

Jag kommer att presentera kapitlen ett efter ett, eftersom boken är svår att få tag på. Jag hittade ett ex på ett svensk antikvariat, jag tror det fanns ett till. Värt att sätta några slantar på!

Det här inlägget postades i Books read, Hjeresen. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.