Gustaf Törnwall: Samhälle och tro

I ett tidigare inlägg skrev jag om Törnwalls doktorsahandling från 1940 om Luthers ”tvåregementslära”. Hade jag läst denna lilla bok först hade jag besparat mig själv mycket möda med att försöka lista ut vad Törwall egentligen menar att ”tvåregementsläran” innebär. På äkta lundateologiskt manér beskriver Törnwall inte med ett ord i den boken vilken lärdom vi idag kunde ta av Luthers läror, utan undersöker dem bara ”historiskt”. Meningen är att man skall läsa mellan raderna.

Det gjorde jag, och nu fick jag då chansen att kontrollera om jag läst rätt… 1962 gav Törnwall ut denna bok, där han då uttryckligen kommer med normativa påståenden om hur den kristna kyrkan ser på samhället och hur kristna människor bör leva där. Inget har förändrats på 20 år. Kontentan är denna – kyrkan skall inte blanda sig i statens angelägenheter. Det enda kravet på staten är att den skall godkänna Guds överhöghet. Kristna skall på inget sätt försöka påverka samhälletsordningar, som är skapade av Gud, utan bara arbeta på.

Jag antar att det är det här som vi kallar en konservativ syn på kyrka och samhälle?

Det här inlägget postades i Books read. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.