Occupy Jerusalem

Är du också med i rörelsen? En av de över 100 000 finländare som tillsammans med miljoner runt om i världen samlades för ett par veckor sedan för att sjunga protestsånger och tydligt deklarera att vi inte erkänner Halonens, Katainens (eller Wahlroos) anspråk på makt över oss utan att vi erkänner en helt annan kung, och bara honom.

De mera envisa i rörelsen samlas varje söndag året om (ungefär som muslimerna demonstrerar mot sina korrupta ledare på fredagarna), men det verkar som det vore extra politisk glöd i samlingarna just den här tiden på året.

Kristus kommer David son, Konung utan like.
Ondskans välde, mörkrets makt, bävar för hans rike.

De här demonstrationerna är inte direkt inspirerade av demonstrationerna på Wall Street, även om det finns många likheter, utan av en äldre händelse, då folkmassorna i staden Jerusalem samlades för att visa sitt missnöje med sina makthavare. De utropade en främling till kung, och slagorden från den tiden upprepas än i dag. Denne kung, Jesus från Nasaret, lyckades – om än för bara en kort stund – ena den rörelsen (som ofta anklagades för att vara alltför ofokuserad och sakna tydligt politiskt program).

Det är ganska tragiskt hur det gick med den rörelsen. Makthavarna lyckades ganska snabbt vända folkmassan mot kungen, och de avrättade honom kort därefter, ivrigt påhejade av samma folkmassa som utropat honom till kung.

Vi som i dag fortsätter samlas tror dock att historien inte slutade där, utan att det var just i det ögonblicket som det blev tydligt vad för slags kung det var frågan om. Jesus är inte den sorts kung som använder folkmassan som plattform för att ta makten. Inte heller är han kung bara i något slags vag symbolisk mening, vilket vi som följer honom i dag ofta får höra, en ”kung” som bara kom för att rädda individuella själar.

Precis som Occupy Wall Street-människorna drömmer om ett annat sätt att ordna världen och försöker omsätta det i praktiken i den egna rörelsen tror vi att Jesus verkligen är kung över ett verkligt rike. Ett rike som inte använder våld och manipulation för att få människor att lyda, och följaktligen inte har några gränser. Jesu rike finns överallt där människor försöker leva på ett sätt som går emot denna världs makthavare och deras idéer om effektivitet, produktivitet och individualitet. Riket finns där människor följer Jesus vår kung och lever annorlunda.
Det är för att veta hur detta ”annorlunda” ser ut som vi träffas varje söndag.

Kristus kommer världens ljus, dödens udd han bryter.
In i denna dunkla värld livets källa flyter.

Publicerat i Kyrkpressen 15.12.2011
Det här inlägget postades i kolumner. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.