Lärcentrets nyhetsbrev, september 2014

Personalutbildning och kurser för forskarstuderande

Höstens personalutbildning och kurser för forskarstuderande hittas nu i kurskatalogen: www.abo.fi/personal/kurskatalog.
Anmälan: www.abo.fi/personal/anmalan

Denna höst ordnas kortkurser i praktisk pedagogik (bl.a. undervisningsplanering, examination och bedömning), IT (Moodle, Adobe Connect, Prezi, CMS, MS Word), informationskompetens (Nelli, RefWorks), publikationsdatabasen Converis, nätpedagogik m.m.
På seminariet Verkkoja kokemassa 2-3.10 erbjuder personalutbildning gratis platser för några ÅA-deltagare.

Boka också i kalendern Hankens höstkonferens 7.11 och Slutseminariet för toppenheterna inom utbildning 3.12.

Universitetspedagogik

Läsåret 2014-2015 har du möjlighet att inom grundstudier i universitetspedagogik 25 sp avlägga Lokalt pedagogiskt utvecklingsarbete: Undervisningsplanering och handledning 5 sp och Verktyg för nätbaserad undervisning 5 sp. Kurserna är praktiskt inriktade och strävar efter att ge konkreta verktyg för undervisningen. Dessa moduler består av kortkurser som ingår i ÅA:s personalutbildning eller inom ramen för Tritonia EduLabs kursutbud. Du kan även räkna tillgodo kortkurser du avlagt tidigare. Modulerna examineras genom portföljarbete. Du kan påbörja kurserna när som helst, men vi rekommenderar att du deltar i startkurserna v. 37/38.
Närmare information: www.abo.fi/personal/universitetspedagogik

Information åt ÅA:s nya studenter – och äldre!

Under studieorienteringsveckan (v. 35) fick nya studerande ta del av många presentationer och en hel del informationsmaterial delades ut. Materialet hittas på www.abo.fi/student/studieorientering > Infomaterial från studieorienteringen.

studienyckeln2014Guiden Studienyckeln – ett stöd för universitetsstudier vid Åbo Akademi är avsedd att vara en nyckel till studierna vid Åbo Akademi.

Mycket är nytt för nya studerande och informationsflödet vid studiestarten är stort. Studienyckeln fungerar som ett stöd för att studerande lättare ska kunna hantera informationen och använda den systematiskt under hela studietiden. Guiden delas ut till nya studerande vid inskrivningen och den finns också tillgänglig elektroniskt.  Guiden är också tänkt att vara ett stöd under hela studietiden, så även äldre studenter uppmuntras ta del av den! Guiden hittas på www.abo.fi/student/guider
Studienyckeln innehåll presenteras också i en kort videoguide.

Information åt ny undervisande personal – och äldre!

Moodlerummet ”Att arbeta som lärare vid ÅA”:
Information om resurser, verktyg och stöd för samt regler & bestämmelser om undervisning vid ÅA finns samlat i ett Moodlerum  Klicka på länken och registrera dig! Här samlas (och uppdateras) info som är bra för undervisande personal att känna till.

Konstultation för att effektivt komma igång
Kontakta också gärna oss på Lärcentret – LC hjälper dig att komma igång med de verktyg (tekniska t.ex. Moodle, regler & bestämmelser, info om tillgängligt stöd) som du behöver för just din undervisningssituation. Ta gärna kontakt för en kort konsultation (via telefon, webbkonferens, videokonferens eller personligt möte) – mejla larcentret@abo.fi

Akademiska studiefärdigheter-kurserna startar!

Kurserna Akademiska studier 1 sp, Studieteknik 1 sp samt Informationskompetens grund- och fortsättningskurs á 1 sp riktas åt studenterna och kan avläggas helt via nätet. Se www.abo.fi/stodenhet/asf
ÅAB kortkurser i informationssökning, öppna för personal och studerande, är inriktade på olika vetenskapsområden. Se www.abo.fi/personal/puinfokompetens

Spännargruppen startar

Att spänna sig i sociala situationer, på föreläsningar, vid tenter och för att uppträda är ett allmänt problem bland studeranden. Studiepsykolog Klara Schauman-Ahlberg leder en grupp för ”spännare”. I gruppen får studenterna reflektera över hur de spänner sig och tillsammans diskutera de sätt på vilka de kan acceptera och leva med sitt ”spännande”.
Gruppen startar i oktober och träffas en gång/vecka under hösten.
Se www.abo.fi/stodenhet/klinikverksamhet

spannarplansch2014

Moodle

Moodle har uppgraderats till version 2.6. Detta gjordes främst pga. behov av säkerhetsuppdateringar, men samtidigt kom det några smärre förändringar. Skillnaden till den tidigare versionen är dock inte stor. I Resursrummet för Moodle finns guider och forum för frågor & svar¸ som vi uppmuntrar alla att använda för frågor av typen ”Hur ska jag göra…?” Om du har problem med Moodle så kan du mejla elarande@abo.fi (dvs. undvik privata e-postadresser, då kanske du måste vänta på svar).
Under hösten ordnas både grund- och fortsättningskurser i Moodle, se http://www.abo.fi/personal/kurskatalog

Akademins bestämmelser om utbildning förnyas

Arbetet med examensstadgan pågår. Grundläggande principer som följs är:
-text som nämns i lag och förordning upprepas inte
-stadgan ska bli tydligare och föreslås innehålla definitioner av begrepp
– examensstadgan föreslås få två bilagor: utbildningsansvar samt magisterprogram.
En första version av examensstadgan kommer inom de närmaste veckorna att delges studiecheferna samt studentkårens representanter. Avsikten är att under arbetsmöten med dessa nyckelgrupper redovisa för förslagen för att få respons som kan inarbetas innan den officiella remissrundan i mitten av höstterminen. I detta skede är det ännu möjligt att komma med synpunkter. Speciellt gärna ser vi att alla som har förslag till förtydligande rutiner eller haft svårigheter att tolka bestämmelser tar kontakt med Monica Nerdrum.

Auditeringen 2015

Åbo Akademis auditeras på hösten 2015. I jämförelse med den första auditeringen 2009 kommer den andra omgången att rikta in sig mera på utbildningen och dess stödprocesser. De nya utbildningslinjerna har denna höst börjat med sina självvärderingar (toppenheterna inom utbildning fungerade som piloter i början av året).

Lärarbloggen

Lotta Metsärinne, praktikant vid Lärcentret och den som sammanställt Studienyckeln i år, har skrivit inlägg i Lärarbloggen om vikten av studieplanering och en bra start på studierna, se HÄR.

Toppenheterna inom utbildning skrev regelbundet inlägg under våren, det senaste handlade om flexibilitet och förändring i lärande, skrivet av Anna-Greta Nyström vid HHÅA, se HÄR.
Toppenheten IPL:s inlägg hittas HÄR.

Pedagogiska nätverket i Facebook

Alla som vill diskutera pedagogiska frågor vid ÅA, kom med i Pedagogiska nätverket, som startats på initiativ av HHÅA, toppenheten inom utbildningen. Här får du också information om kommande lärarluncher, där en ÅA-lärare eller en grupp av lärare inleder kring något för dem aktuellt tema, samtidigt som vi äter lunch.

Om Tove Forslund

Koordinator för lärandestödet vid Åbo Akademi
Det här inlägget postades i Nyhetsbrev och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fyll i rätt siffra (detta för att förhindra skräppost) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.