Abbot Christopher Jamison: Rummet inom dig

Den här boken gör till en kategori som jag nästa aldrig hinner med nuförtiden – ”uppbyggelselitteratur”. Men som asketismforskare var jag förstås nyfiken på den, skriven som den är av abboten för det kloster som stod i centrum för den populära BBC-serien ”the monastery” (som jag inte sett).

Jag var ganska tveksam i början när han citerade något slags management forskning som skulle visa att ödmjuka VD:n är mera framgångsrika en arroganta skitar, men det här är faktiskt en mycket bra och lättläst introduktion till benedktinsk spiritualitet, som faktiskt går bortom – och kritiserar – ”andlighet som konsumtion”, där åtminstone jag var benägen att placera den.

Visst glider den över en del svåra frågor – kapitlet om lydnad pratar om mycket annat intressant men väldigt lite om lydnad – men speciellt betoningen på gemenskap och den konstanta kritiken av en kultur inriktad på konsumtion är lysande.

Det här är en bok man sätta i handen på en person som kanske har en erfarenhet av diverse österländska eller New Age-aktiga sammanhang och är nyfiken på vad kristendomen handlar om. Jag tror faktiskt att jag skall göra just det. Men den kunde också fungera väl t.ex. på en kurs i kristen monastisk tradition (kanske jag gör det också nån gång om någon är intresserad…)

Det här inlägget postades i Books read. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.