Handledarutbildningen: om att bygga upp och synliggöra sitt kunnande

Våren 2009 inleddes handledarutbildning (2 sp) vid Åbo Akademi inom ramen för personalutbildning, lärcenterverksamheten och humanistiska fakulteten.Tack vare denna utbildning kan personal och forskarstuderande bygga upp sitt kunnande inom handledning. Samtidigt är handledarutbildningen också ett sätt att ”paketera” och synliggöra kunnandet. Presentation görs i form av en portfölj innehållande dels en förteckning över de föreläsningar och seminarier man deltagit i (ca 20 timmar) och dels en del där man reflekterar över vad man lärt sig under utbildningen.

Det enda obligatoriska momentet i utbildningen är slutseminariet, där man presenterar sin portfölj. Under slutseminariet görs också en utvärdering av utbildningen, vilken ligger till grund för utvecklingen i framtiden. Som exempel kan nämnas att deltagarna på det första slutseminariet önskade att det skulle finnas en hylla för litteratur om handledning. Detta har kunnat förverkligas i samarbete med ÅAB och nu finns hyllan med signum KB Ha i ASA-biblioteket!

Broschyr över handledarutbildningen finns att hämta elektroniskt eller kan beställas från  lärcentret, se www.abo.fi/personal/handledarutbildning.

Monica Nerdrum

Det här inlägget postades i kompetensutveckling, stödmaterial och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fyll i rätt siffra (detta för att förhindra skräppost) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.