VERSION I
Koncentrerat funderar jag på hur medvetna vi är om det som vi observerar omkring oss och hur medvetna vi är om när vi informerar omvärlden om intryck och när vår medvetenhet övergår i tolkande handlingar.
Jag blir medveten om att blogginläggets titel är som ett mantra. Mantrat leder antingen tankarna till det pris som innovation har eller det som går förlorat om innovation inte delas. Titeln kan givetvis också tolkas som en uppmaning till att lova och prisa innovation. DELA DELA DELA handlar förstås om att dela. I den virtuella världen DELAR de flesta av oss något med andra dagligen. Men hur mycket delar vi med oss? Till exempel av möjligheter till innovation? DELA DELA DELA kunskap! Läs mer i version V.
VERSION II
Teoretiker Benoit Godins beskrivning av innovation är värd att notera i det här sammanhanget. Godin ställer frågor om innovation på ett sätt som jag anser är relevant att sammankoppla med de tankemönster som det här blogginlägget utformas av. Godin intresserar sig för att undersöka var idén om innovation har sitt ursprung, varför innovationen i vardagligt tal är teknologisk och hur det kommer sig att idén om innovation ofta är begränsad till att förstås som kommersiell. Jag kommer inte att på djupet referera Godins beskrivningar om innovation, men en tråd följer jag upp.
I sitt working paper Invention, Diffusion and Linear Models of Innovation (2013) diskuterar Benoits två teser. Den ena tesen omfattar tolkningen att innovationen är universell, att människan är en innovatör och kommer på något på samma sätt världen över. Den här tesen för fram att parallell innovation förekommer geografiskt och över tid samt att innovation blir till stegvis och hierarkiskt.
Den andra tesen som Benoit diskuterar är att människan i själva verket inte är en så påhittig varelse som vi tror (Jfr non-inventive) och att innovation handlar om att det nya sprids och utvecklas genom utbytet av idéer, över kulturer och gemenskaper. Över tid och över rum. Som nätverk tolkar jag. Som att DELA DELA DELA idéer! Läs mer i version V.
VERSION III
Bilden som inleder det här inlägget är tagen senaste vecka och handlar om att dela med sig. Vi hade en liten festlig sammankomst med våningskollegerna. Det hela ordnades i bildkonstsalen, en föreläsningssal högt upp i Academill, precis under taknocken. I den här salen är det högt till tak.
Jag kunde inte låta bli att improvisera fram atmosfär i salen inför festen. Impulsen för improvisationen uppkom under dagen timmarna innan festen. Det blåste kraftigt från nordväst. Vinden låg rakt på takpannorna ovanför salen. Det gnisslade, brakade och ven.
Några av oss hjälptes åt att improvisera och skapa atmosfär inför festen. Feststämningen under kvällen ackompanjerades av en virtuell eld, en egen stjärnhimmel inomhus och stormen som ven. För att skapa atmosfär behövdes bland annat…
…och ett perforerat pappersark för stjärnhimlen.
Att skapa stort med små medel är en form av hållbar innovation. Improvisation handlar om att med spontanitet och intuition som medel gestalta något oväntat. Den som improviserar har kunskap och kompetens om hur man omformar någon form av retning eller impuls i ett sammanhang till aktion som leder till reaktion. Då man improviserar fram en atmosfär med så starka element som vind (storm), eld och en stjärnhimmel måste man räkna med att det berör oss. På flera plan, det personliga, det universella och i olika riktningar. I rätt sammanhang kan improvisation leda till innovation. DELA DELA DELA erfarenheter! Läs mer i version V.
VERSION IV
I pdf filen (länk i VERSION V) Dialog – Tema innovation frågar Peter Hanke ” Hvor er rollemodellerne i fornyelsen af akademisk læringskultur? ” I samma fil kan man läsa Karen Bryggmans gestaltning av kreativitet och innovation ur ett samtida perspektiv. Så många ingångar. Jag konstaterar: innovation ligger nära improvisation, intuition, inspiration och intervention. Det är något att ta i beaktande – i ett annat sammanhang. Jag vill avsluta med vi kan DELA DELA DELA med oss!
VERSION V nedladdad 1.12 2012
http://www.csiic.ca/PDF/AnthropologyPaper15.pdf
http://www.nordvux.net/download/7130/dialog_innovation_web.pdf