Rekryteringsprocessen – använd social media!

Varje dag finns det människor som söker jobb, skriver CV:n och dessutom finns det många som redan har ett jobb men skulle ta emot ett nytt jobb om det fanns ett erbjudande. Trots teknologi utvecklingen finns det väldigt många företag  och människor som fortfarande använder sig av gammalmodiga sätt för att rekrytera eller bli rekryterad – mässor, annonser i tidningar, uppslagstavlor. Dessa sätt gör att rekryteringsprocessen tar länge och man kanske inte alltid får rätt person. Det kan ju också finnas en person som skulle vara perfekt för företaget  och vill ha ett sådant jobb men vet inte om erbjudandet. Så hur gör man för att nå alla potentiella kandidater och se till att man anställer den perfekta personen?

Jo, använd Internet eller mer specifikt använd social median! Idag handlar jobbsökande mycket om vem man vet och vem som vet en själv och sociala median snabbar upp processen och gör att många människor stötar på varann mycket snabbare än via de gammalmodiga sätten.

För att få uppmärksamhet via sociala media är det viktigt att man skapar profil på de mest använda sidorna i.e. Facebook, Linkedin, Twitter och ser till att profilerna ser snygga och professionella ut. Status på t.ex. Twitter sprider sig otroligt snabbt vidare till tusentals människor och på något sätt så kommer meddelanden fram till de rätta människorna dvs. de som t.ex. söker en arbetstagare och söker just en som har en sådan utbildning som man har. Jätte smart eller va?

Idag måste företag fundera på hur de skall få alla potentiella sociala nätverkare att uppmärksamma just deras företag och då företaget får uppmärksamheten måste man hålla kvar den genom hela rekryteringsprocessen så att företaget islutet kan anställa den perfekta kandidaten!

Social media är ett jätte bra sätt att snabbt få tag i rätta människor och skapa kontakter med många. Med social media är det också viktigt att hålla kvar kontakterna, speciellt inom rekryteringen kan man ha stötat på många bra kandidater som skulle kunna vara potentiella arbetstagaren längre fram i tiden.

Vad tycker ni om social media och användningen av det för att rekrytera?

// Yana

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Rekryteringsprocessen – använd social media!

  1. Alex skriver:

    Intressant ämne! LinkedIn är ju indirekt en rekryterings tjänst, där man kan sätta som status om man är arbetssökande eller i arbete. Jag anser att just LinkedIn är en bra rekryterings källa men Facebook och Twitter skulle jag inte ta och blanda in. Dessa två tjänster klassar jag som nätverk för att hålla kontakt med vänner och bekanta och på så ser är personliga saker. Tröskeln för att skilja vad som är arbete och vad fritid, skrotas ju lite i så fall.

  2. Matias Jansson skriver:

    Det är inte så svart-vitt längre – jobb och fritid går hand i hand och så gör det även i sociala medier.

    Twitter och Facebook kan passa hur bra som helst in i rekryteringsprocessen. Allt beror på vilket typ av företag det är frågan om. Centrala frågan lyder: Var hänger personerna man vill nå? Om man är ute efter speciellt yngre folk och eventuellt lojala varumärkestrogna personer, kanske Facebook och den egna företagssidan på Facebook är ett utmärkt sätt att hitta folk, vilka på riktigt redan är intresserade av företagets verksamhet. Däremot söker du efter en bokförare, kan LinkedIn vara mera effektivare. Mina exempel är naturligvis överdrivna, men förstår du/ni skillnaden?

    Tröskeln, Alex skriver om, skrotas i varje fall. Vad har folk egentligen att dölja? Jag skulle se öppenhet som en stark sida då man söker jobb. Att kunna visa att förutom marknadsföring och sociala medier intresserar jag mig enormt mycket över matlagning och fotboll visar att man är ärlig. Dessutom någon typ av aktivitet på webben ser bra ut. I exemplet med bokföraren: Om en arbetssökande skriver en blogg där han eller hon diskuterar och tar ställning till aktuella problem som den finska bokföringslagen (BFL) misslyckas att reglera o.s.v.

    Håller ni med mig? Bloggar ni?

Kommentarer är stängda.