Jämställdhet på arbetsplatsen

På föreläsningen förra veckan (8.5) diskuterade vi bland annat fördelar vissa människor kan ha på arbetsplatser. Ett vanligt exempel, som även kom upp på föreläsningen, är hur män kan tilldelas högre lön än kvinnor för samma arbete. Kommentarer kom upp i samband med diskussionen om jämställdhet och det förvånade mig hur vissa faktiskt verkar vara väldigt påverkade av traditionella fördomar om könen.  Till exempel en sån sak att män skulle klara av ett kassaarbete bättre än kvinnor på grund av deras fysik och att män är starkare än kvinnor.

Jag tycker att det är dessa attityder som borde förändras. Attityder som dessa späder på ojämlikhet på arbetsplatser och bidrar inte till förändring. Ett tankesätt som bygger på att begränsa människors kompetens till deras kön tycker jag att känns väldigt gammalmodigt och onödigt. Det hör inte hemma i dagens HRM-arbete. Det bidrar till att skapa förutfattade meningar om en person och bedömningar baserar sig på fördomar istället för kompetens.

Jag läste denna intressanta artikel som jag tycker att tangerar en del av de saker som kom upp på föreläsningen. Artikeln lyfter fram hur det traditionella sättet att se på män och kvinnor i arbetslivet kan hota jämställdheten inom organisationer. Traditionellt sett anses män bidra med effektivitet och kraftfullhet till arbetsplatsen. Kvinnor anses ofta ha en psykosocial funktion inom organisationer. Detta leder till en fokusering på mäns och kvinnors olika kompetenser istället för en fokusering på arbetsplatsens villkor, vilket hotar jämställdheten.

Frågor som berör jämställdhet är väldigt viktigt inom HRM och HRD. En arbetsplats där folk trivs och där de anställda känner att de har lika möjligheter till avancemang är bäst för alla. Vid planering och fördelning av arbetsuppgifter och gruppindelningar av anställda påverkar hur människor arbetar. Om någon eller några ställs utanför gruppen kan de inte heller göra något åt situationen.

Annika Vänje, forskare vid avdelningen för ergonomi på Kungliga Tekniska Högskolan, säger i artikeln att jämställda arbetsplatser har visat sig vara mer kreativa, utvecklande och gör medarbetarna mer produktiva samt hälsosamma.

Källa:

Johanna Forsmark: ”Manliga ideal hotar jämställdheten på jobbet”. Publicerad online på www.kollega.se 19.4.2013. Läst 14.5.2013.

URL: http://www.kollega.se/?c=17436

Om joakers

Jag heter Josephine. Studerar Företagets organisation och ledning som huvudämne.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Jämställdhet på arbetsplatsen

  1. annifors skriver:

    Oj, vad synd att jag missat den diskussionen. Det kunde ha varit intressant. Håller med dina åsikter, och jag undrar hur man ska bemöta situationer där man stöter på ovannämnda attityder… Jag mötte nämligen på en sådan situation i morse på möte i firman, men, jag sa inget…

Kommentarer är stängda.