Rekrytering och urval

Det finns många aspekter inom rekrytering som jag tycker är intressanta, en stor del av processen går för den arbetssökande ut på att vara på ett visst sätt och således kunna få sig själv att framstå i bästa dager. Det här gäller allt från utseende till dina tidigare erfarenheter. På en marknad där konkurrensen blir allt starkare gäller det att hävda sig själv fram om andra, det här kan vara svårt om du inte har de rätta förutsättningarna. Dock tror jag att de flesta kan lära sig vissa knep för att bli bättre. Det krävs målmedveten satsning om man vill ha ett visst yrke, du bör kunna göra reklam för dig själv på bästa möjliga sätt. Tyvärr kommer det alltid att finnas en viss typ av diskriminering inblandad i den här typen av beslutsfattande men det tror jag inte att man kommer ifrån. Till exempel kravet på en bild av den ansökande kan ses som ett steg mot diskriminering. Som arbetsgivare skulle jag själv uppskatta att ha bilder på de sökande för att lättare kunna koppla en viss person till ett ansikte. Det skulle dock antagligen också leda till att man lättare bildar sig en uppfattning om en person utifrån det yttre, vilket ju är synd.

I en undersökning i Sverige gjorde man ett test gällande de arbetssökandes namn för att mäta huruvida ditt namn har betydelse för vem du anställer. Undersökningen visade att de med utländskt namn hade mindre chans att få arbete än de med svenskt namn. Tyvärr är det svårt att ändra på den här typen av diskriminering. Jag tror själv att när man anställer någon utgår man från det som man själv är bekant med. Det behöver inte nödvändigtvis betyda att man hyser onda känslor mot någon annan, utan snarare att man kan relatera till de personer som liknar en själv. Jag tror dock det är viktigt att uppmärksamma personer om detta så att de som anställer är medvetna om sitt sätt att tänka och på så sätt har större möjlighet att försöka bortse från den direkta instinkten.

Under föreläsningen om diskuterade vi även olika typer av personlighetstester som använts vid rekrytering. Det här kan vara ett sätt för arbetsgivaren att få en uppfattning om hurudan den sökande är och det kan således hjälpa till vid valet av anställningar. Den här metoden är förstås inte nödvändig inom alla yrkeskategorier men i vissa fall kan det spela stor roll hur den sökande är som person. Jag har själv gjort ett personlighetstest som baserar sig på Myers Briggs (MBTI) personlighetstest. MBTI är ett test som används inom många stora företag idag, de som undervisar om testet får skyhöga löner för att komma till företag och undervisa. Testet går ut på att på ett tydligt sätt förklara olika personligheter och dessa personligheters sätt att tänka och handla. Det här skall i sin tur hjälpa företaget att på bästa sätt använda sig av de resurser man har således göra arbetet mera effektivt. Jag har själv gjort testet under en kurs i ledarskap och kan förstå varför den här typen av test har blivit så viktigt inom vissa branscher. Din förståelse för ditt eget och andras handlingssätt ökar och förutom detta visar det även vilken typ av arbete varje person är bäst på. Den här typen av test är absolut inte nödvändig i alla yrken men jag kan tänka mig att det inom arbeten där teamet är viktigt skulle underlätta mycket.

Det här inlägget postades i Urval och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.