Unga, högt utbildade utan jobb

Första uppslaget i dagens HBL handlade om två unga högutbildade arbetssökare som bloggar på adressen www.knockonourdoor.wordpress.com. Den ena av dem har sökt till över femtio ställen, blivit antagen till fyra intervjuer och ändå inte blivit anställd.

Kan rekryteringsprocessen påverka varför dessa inte anställts? Det självklara svaret på varför de inte anställs är i artikeln att det inte finns tillräckligt med jobb på hög nivå. Det sägs i artikeln att det i år finns 33 000 högutbildade arbetslösa i Finland vilket är cirka 7000 fler än året innan. De intervjuade säger i artikeln att varken de eller deras bekanta får fastanställning.

Orsaken till att man inte får fastanställning har säkert att göra med att det inte finns tillräckligt med arbetsplatser. Ur ett HRM perspektiv är det kanske det smartaste att inte dela ut fastanställningar utan i stället låta arbetsplatsen rotera mellan olika kompetenta personer. Hur det här påverkar resultatet är en annan fråga. Jag tänker mig att ett sätt på vilket man inom HRM kan stöda arbetslösa är att ha rättvis rekrytering. Man skall inte anställa samma gamla familjebekanta varje gång. Annat som kan göra att man väljer det sämre alternativet är diskriminering. Av den här artikeln som handlar om unga personer tänker jag på åldersdiskriminering – ganska ofta är säkert orsaken varför de blir 2a i tävlingen att någon som är 40 år väljs i stället. Hur skall man få HRM anställda att i rekryteringen se det som en styrka att man är ny på marknaden, har färsk utbildning och därför ett perspektiv som kan ge nya insikter?

Hanna Ylöstalo

Källa: hbl.fi 8.4.2013 De får inget jobb trots fina meriter URL: http://hbl.fi/nyheter/2013-04-07/436141/de-far-inget-jobb-trots-fina-meriter

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.