Företagskulturen på Google

Efter den första föreläsningen började jag fundera på vad HR-avdelningen på ett företag egentligen gör. Jag kom fram till ungefär samma saker som alla andra hittills på denna blogg. Men en sak som jag funderade extra på är företagskulturen och hur mycket HR-avdelningen egentligen påverkar den. Kan man bestämma hurudan kulturen ska vara och sen bara ”verkställa” den? Och hurudan roll har HR-avdelningen i detta? Eller formas kulturen av de anställda utan att HR-mänskorna blandar sig i…

Google är ett bra exempel på ett företag där kulturen är väldigt speciell jämfört med de flesta andra företagen. Man får spela spel på jobbet, åka rutschkana, spela trummor, all mat är gratis, det finns gratis gym etc. De anställda ligger i soffor och jobbar och atmosfären är avslappnad och kreativ. Det finns förresten många bra videoklipp på youtube om Googles kontorer runt om i världen – lönar sig att kolla!

Eftersom företagskulturen på Google är så  olik alla andra företag undrar jag hur de har lyckats med att få en så unik kultur. Jag undrar också om de behöver ”skola” nya anställda så att de integreras till den unika kulturen. Jag vet inte om företagskultur och HR-avdelningens roll i det hela tas upp på den här kursen, men det är ett intressant tema som jag skulle vilja veta mer om.

Det här inlägget postades i Vad är HRM och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.