Förväntningar

Då HRM-kursen började så visste jag inte vad jag skulle förvänta mig. Jag hade för mig att att HRM är ”kvinnovetenskap”. Enligt en artikel i Wall Street Journal så är ca 70 % av personerna, som jobbar med HRM i USA, kvinnor, så helt på fel spår var jag inte.  Men så mycket mera förväntningar hade jag inte av ämnet. Har nog själv varit flera gånger i kontakt med personer inom olika organisationer som jobbar med HR-frågor, men då de alla fungerat på olika sätt så har jag inte kunnat dra några enkla slutsatser på vad kursen kommer att innehålla.  Jag har dock märkt att då HRM inte fungerar inom en organisation så lider hela verksamheten, men då HRM fungerar väl, så brukar även organisationens verksamhet fungera smidigare.

Det är lite underligt att då denna bransch verkar vara kvinnodominerad, så är ändå de bäst betald inom branschen män. Manliga chefer fick år 2007 en veckolön på $1581, vilket är 47 % mera än kvinnliga chefer. Fastän jag fötts till det kön som förtjänar mera, så måsta jag nog säga att det inte är rättvist. Knappast är de manliga cheferna så mycket bättre i snitt att de skulle förtjänat så mycket mera än de kvinnliga cheferna. Siffrorna är ju redan några år gamla, så kanske det redan hunnit jämna ut sig en del, men knappast kan man tala om jämnställda löner mellan män och kvinnor.

I Artikeln diskuterades även orsaker till löneskillnader, exempelvis de som sköter HR-frågor inom organisationen ofta har andra uppgifter de också sköter, det vill säga har kombinerade uppgifter inom organisationen. Den som vill läsa mera om ämnet hittar artikeln jag läs här.

– Daniel

Det här inlägget postades i Vad är HRM och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.