Rekrytering

Under onsdagens föreläsning diskuterades rekrytering, ett område som inom HR som har ändrats rätt så mycket i och med att tekniken har utvecklats och man har fått effektivare verktyg att utföra den med. Jag kan tänka mig att rekrytering har fungerat på ett annat sätt tidigare, kanske ett mer personligt? Nuförtiden har största delen av arbetsgivarna elektroniska ansökningstjänster som är, enligt mig, rätt så opersonliga. Arbetsmarknaden har blivit en tävlingsmiljö var man måste satsa hårt för att bli märkt av möjliga blivande arbetsgivare och på något sätt sticka ut ur massan.

Det diskuterades under föreläsningen om hur man skall söka arbete och en aspekt var att man skall minst ringa och helst fara på plats och introducera sig. De elektroniska tjänsternas effektivitet frågesattes, jag ifrågasätter dem också, med att göra en elektronisk ansökningsblankett faller man in i grå massan av ansökningar. Så i princip lönar det sig att använda sig av den äldsta metoden av arbetssökning, att gå på plats.

Ett annat intressant fenomen som diskuterades var trenden som uppstått under de senaste åren, nämligen att tillägga en bild till sin ansökan, det väckte många frågor; väljer man mänskor på basis av utseende? Kan en mer kompetent arbetstagare mista chans för arbetsintervju för att de inte ser ut på något visst sätt? Kan den som behandlar ansökan agera rätt? Jag tycker att video CV är ett bättre alternativ eftersom där kan man se kanske en glimt av mänskans personlighet och redan därifrån evaluera om han eller hon passar tjänsten. Multimedia är en sak som antagligen kommer att få en starkare roll inom rekryteringen i framtiden i och med att mänskor allt mer trivs i olika sociala medier och använder teknologin till nytta i att hålla kontakt med andra mänskor, bild och video CV är antagligen bara början.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.