Vad är HRM?

HRM (Human Resource Management) är antagligen ett begrepp som många känner till, men vad gör en person som arbetar med denna sorts uppgifter egentligen?
Som arbetstagare kommer du i kontakt med HRM då du söker arbete. De personer som läser din arbetsansökan och väljer ut den lilla grupp som inbjuds på arbetsintervju, arbetar inom detta område. Dessa personer är skolade och tränade till att hitta de personer som passar in på företaget och som är mest tillämpade för den öppna positionen. De som arbetar med HRM arbetar bland människor och därför kan man säga att goda sociala kunskaper är nödvändiga.

HRM kan sägas vara en egen funktion i organisationerna och kan ha en egen avdelning, beroende på företagets storlek. I småföretag med endast en handfull arbetare, kan man kanske inte tala om avdelningar, men vanligtvis finns det någon som är lite mer insatt i personalfrågor.
I dagen organisationer har personalfrågor blivit allt viktigare och HRM har fått en allt större roll. HRM skyddar inte endast arbetstagaren, men också arbetsgivaren och kan ses som en mellanhand mellan dessa två.

Jag kommer att arbeta på skatteverket för den femte sommaren i år och är redan relativt bekant med hur allt fungerar i huset. Organisationen har en person som arbetar med personalfrågor på heltid, medan rekryteringar och dylikt hör till förmän och deras chefer, så i skatteverket är förmännen de första som en arbetstagare kommer i kontakt med (arbetsintervjun).
Personalfrågor som trivsel och hälsa och viktiga och följs med regelbundet. Det är vanligt att arbetarna får olika enkäter om trivsel, arbetsmängd, hälsa, chefer m.m. några gånger om året, som sedan kontrolleras och evalueras. Detta kan också sägas vara en del av HRM och anses som något mycket viktigt i skatteverket. Arbetarna har goda möjligheter att påverka sin arbetsmiljö, om de bara vill. Jag anser att detta är mycket viktigt, eftersom om personalen mår bra och är motiverad, sköter de allt som oftast också sitt arbete bättre.

I denna kurs kommer vi att gå djupare in på vad HRM egentligen är och vad som hör till detta begrepp, vilka uppgifter en person har som arbetar inom HRM, vad man måste tänka på och vilka kunskaper som behövs för att man skall vara successiv.

/Emma

Om Emma

Jag är ekonomistuderde från Åbo och född 1991. Som huvudämne läser jag företgets organisation och ledning och som biämne marknadsgöring. Jag bor tillsammans med min sambo och våra två hundar nära Kuppisparken.
Det här inlägget postades i Vad är HRM och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.