Robotar i rekryteringsprocesser

Det var för flera veckor sedan vi pratade om rekrytering, men jag såg en notis gällande rekryteringsprocesser och tänkte skriva om den. Turun Sanomat (23.4.2013) skriver att allt flera företag använder automatiserade program, dvs. rekryterings robotar, för att hantera jobbansökningar. Man sållar upp till tiotusentals ansökningar med robotar som väljer de ansökningar som går vidare för närmare granskning. De företag som använder sig av robotar anger stora antal ansökningar som skäl för att använda dem.

Det finns också problematik med robotar. I Danmark har fackförbunden börjat protestera mot dem eftersom de misstänker att man kan sortera ansökningarna utifrån ålder, kön och etnicitet. Arbetsrättsprofessor Seppo Koskinen från Lapplands universitet däremot oroar sig för att de mekaniska sökkriterierna sorterar bort till och med kompetenta kandidater.

På sätt och vis förstår jag båda åsikterna. Om man jobbar t.ex. på ett bemannings- och rekryteringsföretag och har stora antal ansökningar att gå igenom är det troligen effektivare att använda sig av robotar i det första skedet, eftersom man kan sålla ansökningarna utifrån några väsentliga kriterier. Det kan finnas en risk för att någon sorterar utifrån orättvisa eller till och med olagliga kriterier, men å andra sidan, denna person skulle kunna sortera ansökningarna på samma sätt även om arbetet utfördes manuellt.

Det negativa med robotar är det som Koskinen nämner på notisen: man kan eventuellt sortera bort kompetenta kandidater. Dessutom kan det kännas opersonligt att en robot sållar ansökningarna då kandidaterna har satsat tid på dem.


Vad tycker ni om dessa robotar?

Källa:

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/477348/Rekrytointirobotti+nuuskii+tyontekijat+automaattiseula+aiheuttaa+kiistaa

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.