Möjlighet till flexibilitet i arbetet istället för höjd pensionsålder

Jag läste Tettes inlägg (också medlem i denna Grupp 1) om diskussionen kring höjd pensionsålder. Jag håller med henne om att det inte är så effektivt för företaget att hålla kvar människor med föråldrad kunskap. Dessutom är det nog många som ser fram emot sin pension, det finns ju mera i livet än jobb. Å andra sidan bör kanske pensionsåldern höjas med tanke på att vi människor bara blir äldre och ofta kan ha möjlighet att jobba längre.

www.suntliv.nu läser jag en artikel som handlar om hur folk som arbetar på anpassade arbetsplatser (anpassad arbetsmiljö) ofta jobbar längre. Artikeln sammanfattar de mest intressanta resultaten från en studie utförd i Norge. Det visar sig att människor som upplever sina arbetsuppgifter som intressanta, har möjlighet till anpassade arbetstider, har en fungerande personalpolitik på arbetsplatsen samt även ett förebyggande arbetsmiljö- och hälsovårdsarbete vill stanna längre i arbetet. Att utveckla dessa aspekter är alltså något som företag och kommuner borde satsa på ifall arbetarna skall stanna längre. I studien upplevde mer än varannan av de intervjudade (mellan 62-69 år) att de hade hälsoproblem och tyckte att arbetet var psykiskt påfrestande. I samband med detta upplevde många också att det fanns för lite flexibilitet på arbetsplatsen. De flesta av de  intervjuade som ännu ansåg sig vara nöjda med arbetet och upplevde sig klara av det, ansåg att detta berodde på att arbetsgivarna gav dem flexibilitet i arbetet. Många hade fått gå ner i timmar och upplevde att de fick all den fritid de behövde.

Jag kopplar ihop artikeln om arbetsmiljö med Human resource development. I kursboken läser jag om hur några av de viktigaste uppgifterna inom HRD är att gynna karriärutvecklingen hos individerna inom organisationen. Organisationen eller företaget skall uppmuntra de anställda att sätta upp karriärsmål och att skapa en handlingsplan för att målen skall uppnås. Oftast görs också en uppföljning och utvärdering av de anställdas karriärsplaner (Lindmark och Önnevik 2006, 174-175).

HRD borde också koncentreras på avvecklingen av individernas karriärer. Artikeln som jag nämnde bevisar hur äldre människor har ett större behov av fritid och bör därför ges större flexibilitet ju äldre man blir. En vanlig orsak till att äldre människor behöver mer fritid är att de har en anhörig som behöver vård och omsorg. Jag tycker att detta kan jämföras med föräldraledighet och den flexibilitet och möjligheten till vårdledighet som arbetsgivaren enligt lag är skyldig att ge en nybliven förälder. Möjlighet till vårdledighet och flexibla arbetstider borde erbjudas människor på äldre dagar också.

Jag medger dock att jag inte har hunnit sätta mig så noga in i detta ämne. Jag vet inte exakt ifall en äldre arbetstagare har rätt till någon form av vårdledighet, men jag antar att det långt beror på arbetsgivaren.

KÄLLOR:

Mats Utbult (publicerad online på www.suntliv.nu 9.4.2013, läst 3.5.2013): ”På anpassade jobb i bättre arbetsmiljö jobbar de flesta längre”, URL: http://www.suntliv.nu/Amnen/Ledarskap-och-organisation/Artiklar-om-ledarskap-och-organisation/Fler-jobbar-langre—om-de-far-ratt-forutsattningar/

Anders Lindmark och Thomas Önnevik (2006): ”Human resource management – organisationens hjärta”. Publicerad av Studentlitteratur.

Om joakers

Jag heter Josephine. Studerar Företagets organisation och ledning som huvudämne.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

5 svar på Möjlighet till flexibilitet i arbetet istället för höjd pensionsålder

  1. Tette skriver:

    Hej Ine!
    Håller med dig om det du skriver angående att vi orkar längre då vi har mer flexibla arbetsplatser. Det stämmer ju nog. Och de just här problemet ligger tror jag: i de arbeten där man kan vara mer kreativ och mer flexibel, vill oftast arbetsgivarna ha yngre och yngre arbetare, medan det inom arbeten som inte är så intressanta (fabriksarbetare, t.ex.) inte har så stor skillnad på åldern, men ingen orkar i längden. Blev lite råddigt, men kanske någon förstod min point…

    • Ine skriver:

      Hejhej! 🙂
      Joo jag förstod din point och jag håller med om att så är nog antagligen fallet. Det är synd men det är också en ganska naturlig gång i arbetslivet i och med att marknaden ständigt handlar om förnyelse (till exempel förnyelse av tekniken och behoven). I samband med detta ses unga människor som mer kompetenta och värdet på de äldre anställda sjunker.

  2. Peter Björkroth skriver:

    Spännande tanke att HRD också skulle arbeta med avveckling… avslut… undrar vad det skulle betyda i praktiken?

    Peter

  3. Niina Arppe skriver:

    Jag tror att enda sättet att förlänga karriärerna är ökad flexibilitet! Man kan inte anta att folk orkar med arbetet i samma takt som nu med mera år på nacken för att inte tala om den ökade arbetstakten och pressen i samhället. Dessutom borde man nog ha rätt att utöva en viss mån av val också med tanke på att åtmistone inom privata sektorn samlar vi vår pension själva och finansierar därmed våra pensionsår själv, utan statens mellanhand… Folkpension får ju nämligen ytterst få av de som förvärvsarbetat pga den låga gränsen…

    • Niina Arppe skriver:

      forts följer… =) Dessutom måste jag nog medge att jag själv förstår väl att man går i pesnion vid 60 eller under om finanserna tillåter detta. Det skulle jag själv också göra för att kunna njuta av resor, fritid och livet i allmänhet.

Kommentarer är stängda.