Övertid

I artikeln som finns på moodle-sidan urklippt från Hufvudstadsbladet med Rubriken ”Övertidsjobb gör oss dumma” (26.1.2009) står det om att desto mer övertid arbetstagaren tar på sig desto mer slutkörd blir denna vilket resulterar i att sämre utfört arbete.  Väldigt många lider av lindrigare symptom på grund av stress och för mycket arbete som tar sig i uttryck i till exempel stress, sömnlöshet, humörsvängningar och dylikt. Om inget görs för att behandla dessa symptom så kan det ta sig i uttryck genom depression och panikångest.

Sture Enberg, svensk psykolog, som intervjuas i artikeln fasar för framtiden, då tidpunkten artikeln publicerats var i början av den ekonomiska recessionen och stora uppsägningar börjat (det skulle vara intressant att följa upp hur mycket läget har förvärrats sedan artikeln skrevs). Enberg menar dock att det ganska lätt går att behandla de lindrigare symptomen genom bland annat gruppterapi och akupunktur. Han påpekar också att man inte allt för förhastat ska ty sig till pillerburken. Regelbundna besök hos psykolog rekommenderar han också.

Fast för att undvika utmattning råder Enberg till en rimlig arbetsbörda och att ta en åtminstone 20 minuters lugn stund varje dag, till exempel en promenad.

Ganska simpelt egentligen.

Det här inlägget postades i Hälsa och trivsel och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.