Varför röka när man kan vara rökfri?

Jag läste frmattss inlägg om icke-rökare och blev ganska förvånad. Jo, precis som kommentarerna säger så är det ju lite märkvärdigt att ett företag sollar bort potentiella bra arbetstagare genom att välja att inte anställa rökare, men å andra sidan så förstår jag nog det. Jag har alltid själv tyckt att det är lite orättvist att rökare tar fler pauser än icke-rökare och ser det som en självklarhet att de ska få ta dessa pauser. Dessutom så är det ju en orsak att pausa om du röker. För en icke-rökare kan det inte ses som en bra orsak för paus bara för att du vill kolla din facebook, t.ex.
I och för sig så kan ju arbetsplatsen sätta upp regler för arbetstagarna om att inte ta 10 pauser per dag, kanske inte tillåta rök-pauser över huvudtaget. Detta är ju upp till företaget, och då får ju arbetstagarna välja själva om de kan arbeta på ett ställe där de inte får röka.
Jag tror att det som företaget ”xyz”, som frmattss talar om, gör är att anpassa sig till dagens värld: Finland skall ju försöka bli rökfritt till år 2040 och resten av världen går mot samma riktning. Så jag kan bra förstå deras ställningstagande och tror det mer handlar om att bevisa sin ställning inom samhället än att vilja påstå att rökare är dummare än icke-rökare.

Dock så finns det ju en hel del studier som tyder på att rökare faktiskt har ett lägre IQ än icke-rökare, som till exempel denna artikel och också denna artikel. Så finns det ju också ”bevisat” en hel del annat också, så som att man har större risk för att drabbas av depression om man dricker mycket kaffe, men dricker du ”passligt” med kaffe så är du lyckligare.

You know: different study, different fact.

Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.