Fysiska faktorer på arbetsplatsen

Det har varit några som har skrivit blogginlägg om arbetsmiljöns viktighet och speciellt om de psykiska faktorer som påverkar individen på arbetsplatsen. Jag började tänka på de fysiska faktorerna och förhållandena. Arbetsmiljön är viktig i alla slags organisationer, men speciellt viktig roll får den då man jobbar i speciella omständigheter eller då man tillbringar längre tidsperioder på jobbet längre bort från hemmet, såsom på båt, på fiskfabrik eller på säsongsbetonade arbetsplatser. Om jobbet dessutom är hektiskt, blir arbetsmiljöns roll även viktigare: utöver arbetsmiljöns säkerhet är det bra att den skapar trivsel.

T.ex. på båten måste anställda tillbringa tid på ”arbetsplatsen” även efter dagens arbetsskift, de kan inte åka hem direkt efter jobbet. I sådana arbetsplatser är det viktigt att ha olika slags möjligheter att slappna av då man inte jobbar. På båtarna kan man använda personalens gym och andra utrymmen där man kan umgås med vännerna. Man får kostförmån på jobbet och har utrymmen där man kan snabbt tvätta kläder osv. Dessa typer av detaljer är viktiga av praktiska skäl, eftersom man inte kan tillbringa tid hemma, men dessutom är de viktiga för att öka trivsel och motivation, då man har långa arbetsdagar och hektiskt arbete. Då vill man koppla av utan att tänka på vardagssysslor. Lyckligtvis har ledningen på rederibolagen lyckats med planeringen av miljön så att anställda kan göra det. Arbetsmiljöns bra planering skapar bättre trivsel och motivation på arbetet, vilket i sin tur leder till en bra arbetsprestation inom medarbetarna, såsom Lindmark och Önnevik (2011, s. 115, 13) också nämner.

Källor:

Lindmark och Önnevik (2011): Human Resource Management, Organisationens hjärta. Upplaga 2. Studentlitteratur, Lund.

Det här inlägget postades i Arbetsprocessen och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar på Fysiska faktorer på arbetsplatsen

  1. Daniel Särs skriver:

    Jag tycker du har rätt i att arbetsplatsens utrymmen har en stor betydelse för trivsel och motivation. Kommer ihåg en föreläsning som jag gick på förra året där det blev tal om just det här. Föreläsaren berätta om ett företag (minns tyvärr inte vilket) där man tagit det här med trivsel på fullt allvar. Deras anställda kunde när som helst sätta sig ner och spela playstation, ta surfingbredan och åka ut på havet en stund eller annars bara hänga i soffan. Så länge allt jobb blev gjort och man kunde redovisa för sina timmar. PÅ det här sättet ville man ge folk chansen att vara kreativa under arbetsdagen, just på det sätt som passade för var och en. Poängen var i stort sätt att sudda ut skillnaden mellan hem och jobb.

    Det här med hur det ser ut på jobbet är faktiskt ganska viktigt anser jag, även om jag kanske inte håller med om att det måst bli såhär radikalt. På Telenor tycks man i alla fall ha upptäckt vikten av det estetiska.

    http://www.telenor.com/about-us/culture-and-art/art-at-work/

  2. Niina Arppe skriver:

    Sant så sant. Arbetsmiljön är av stor vikt, inte enbart då man arbetar/bor hemifrån utan även på valiga ”dagjobb”. Arbetsmiljön går hand i hand med arbetshälsa och i min , furstliga, ålder av 37 märker jag verkligen av ifall inte arbetsredskapen, till exempel kontorsstolen, är bra och rätt justerad! Ålderdomen kommer inte ensam… Förutom att jag själv mår bättre av en ordentlig och trevlig arbetsmiljö, drar även arbetsgivaren ytta av detta. Väl omhändertagen arbetshygien minskar sjukfrånvaron och bidrar till nöjdare medarbetare, något som alla arbetsgivare torde sträva efter.

Kommentarer är stängda.