Facebook på arbetstid

Är det okej att hänga på facebook eller andra sociala medier på arbetstid? Den frågeställningen har många arbetsgivare fått ta ställning till på senare tider. En del företag är oroade över att arbestagarna sprider företagshemligheter på sociala medier och har därför satt upp olika tekniska barriärer för att hindra personalen från att komma åt sidan medan andra upplever att personalen bara lorvar och fumlar bort sin arbetstid och därför har valt att förbjuda nöjet.

Visste du att redan några minuters ”status-kollande” i timmen summeras lätt ihop till att sluka upp en ganska stor del av arbetsdagen? Små bäckar bildar en stor å, inte bara då det handlar om pengar. Vissa arbetsgivare anser det vara ineffektivt att förbjuda användningen av sociala medier på företagets maskiner då varje anställd i varje fall kan kringå förbudet genom att koppla upp sig via sin smarttelefon eller padda.

Att använda sociala medier på arbetstid kan enligt mig likställas med att läsa nyheter på nätet, att läsa dagstidningen eller ringa privata samtal. Alla gör vi det i någon mån och så länge arbetet blir gjort torde det inte vålla några bekymmer. Dessutom bidrar användningen av sociala medier till att hålla humöret uppe, eller så sägs det i.a.f.

Det viktiga däremot är att företaget har klara spelreglar då det gäller användningen av sociala medier. Företagshemligheter ska inte avslöjas eller andra arbetsrelaterade diskussioner föras. Och absolut inte smutskasta någon, vare sig chef eller kollega. Folk har ju faktiskt fått sparken efter sådana skriverier.

Det här inlägget postades i Arbetsprocessen och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Facebook på arbetstid

  1. Niina Arppe skriver:

    Hejsan,
    Jag skriver under din åsikt om användning av sociala medier, såväl det om man får använda dem och vad som får skrivas. Vissa aspekter av den allmänna diskussionen rörande detta ämne tycker jag snurrar runt självklarheter. Det är i mitt tycke en självklarhet att man inte yttrar företagshemligheter i de sociala medierna, detta får du ju inte annars heller diskutera allmänt, oavsett forumet, något som oftast även bekräftas i och med att man undertecknar avtal om detta i samband med eller i arbetskontraktet. Allmänt taget torde väl även det sunda bondförnuftet säga vad man kan och vad det lönar sig skriva på ex FB. Det kanske kunde göra gott att hålla i minnet att dessa texter och bilder som publiceras på nätet blir kvar där och fortsätter leva ett eget liv, på gott och ont…

Kommentarer är stängda.